Конкуренцијата е голема, на угостителскиот пазар остануваат само најупорните и најдобрите. Во што се крие „тајната“ на нивниот успех?
Кога еден човек ќе се сретне со деловен неуспех, кога ќе изгуби пари или ќе добие отказ, не му е лесно да ги погледне семејството, пријателите, односно себе во огледало.
Таа е американски синоним за успех. Освен што владее со медиумскиот простор, таа е и претприемачка, водителка на talk show, продуцентка, а поголем дел од светот ја смета за еден од најголемите хуманитарци.
Ако сте работеле во тим, односно во група со повеќе поединци, тогаш знаете дека тоа не е лесно. За добар и функционален тим потребно е да се изберат вистинските, тимски играчи, кои се подготвени на компромис и кои ќе можат заеднички да ги сработат задачите.
Ако сте инвеститор, овие девет правила секогаш треба да ги имате на ум. Интернет порталот The Motley Fool, кој е наменет за инвеститорите и сите оние кои би сакале да се занимаваат со тоа, објави девет правила кои секогаш треба да се земат в предвид. Тие се следниве:
Ви претставуваме листа на некои од глаголите кои сугерираат дека сте активен, креативен и способен кандидат. Размислете добро за Вашите квалитети и самостојно одберете ги зборовите кои најдобро ги опишуваат Вашите достигнувања.
Повеќето успешни луѓе велат дека вистинскиот начин на соочување со критиките многу влијаел на нивниот напредок во кариерата. Иако негативните коментари на извршената работа и вложениот труд никому не му се мили, треба да научиме како од нив да извлечеме корист.
Неколку мудри мисли од познати светски бизнисмени и лидери.
Инвеститорите имаат слушнато многу идеи, оптимистички и песимистички прогнози и бизнис - модели кои можат, ама и не мораат да бидат успешни. Затоа и знаат да препознаат вистинска деловна можност. Но и обична лага...
Сите ги имаме на располагање истите 24 часа. Меѓутоа, зошто има толкави разлики помеѓу луѓето, зошто некои се повеќе ефективни од нас секој ден?
Наместо да го пренатрупате мозокот со секојдневни неважни новости, користете ги само оние информации кои подоцна можат да ви бидат корисни.
Многу зделки се склучуваат попатно, со некое одлично јадење. Еве седум правила како да ги усовршите деловните ручеци.
Кои се седумте смртни гревови на кои треба да внимавате во текот на бизнис состаноците и неколку совети како да се спасите од нив.
Основачот на компанијата Microsoft и најбогатиот Американец, Бил Гејтс, во текот на својот говор што го одржал во едно средно училиште, изнел 11 правила што се многу важни во животот, а не можат да се научат во училиште.
Вложувајте во обуки, менторство, коучинг... инвестицијата се враќа повеќекратно! Всушност, таа инвестиција ќе ви овозможи да опстанете, долгорочно и нема многу избор. Дали вложувате во нови компјутери или работите на оние од пред десет години? А како да работат вработените со истите вештини, без можности за надградба?
За да може да постигнете рамномерен и брз раст на вашиот бизнис, потребно е операциите да се развиваат во чекор со бизнисот. Токму затоа, неопходно е да имате план во кој детално ќе ги опишете вашите операции и процеси.
Привлечен излог и соодветна локација се од клучно значење во малопродажбата, но атрактивнитe локации и простори тешко се наоѓаат и чинат многу. Ако на ова ја додадеме тешката економска состојба, ќе видиме како многу луѓе од малопродажбата делат заеднички простории со цел да заштедат и да го изградат својот бизнис.
Прочитајте пет корисни совети што ќе ви помогнат да издејствувате побрза наплата.