понеделник, 30 јануари, 2023
На дводневниот самит на Европската Унија кој денес ќе се оддржи во Брисел, шефовите на земјите членки меѓу другото ќе расправаат и за најголемиот проблем кој ја тресе цела Европа, а тоа е дали и како ЕУ може да спречи избивање на криза
Според неофицијални информации, само во последната година 100.000 Британци ги затвориле своите сметки во една од петте најголеми банки во Велика Британија.
Швајцарија замрзна скоро една милијарда швајцарски франци, односно нешто повеќе од една милијарда долари украдени средства поврзани со диктаторите во четири земји што беа во центарот на Арапската пролет – Египет, Либија, Сирија и Тунис.
Италијански обвинители покренаа истрага против најголемиот европски дисконтен авиопревозник, ирскиот Ryanair, поради сомнение дека избегнувал да плати околу 12 милиони евра придонеси за пензиско осигурување за работниците.
Француската Банка Credit Agricole ја купи Емпорики Банка, подружница на Алфа Банка за само едно евро. Се проценува дека оваа трансакција ќе ја намали нето добивката на Credit Agricole за околу три милијарди евра.
Европската Унија оваа година нема да и исплати на Чешка 500 милиони евра како помош за сообраќајот и заштита на животната средина. Меѓу најголемите проблеми се наведени лошата контрола, корупцијата и проблемите со европските фондови.
УБС, еден од најголемите светски банкарски гиганти кој моментално вработува 63.520 луѓе, во своите соопштенија до тамошните медиуми ја објави својата одлука за отпуштање на 10.000 вработени.
Унгарија има потреба од воведување на еврото затоа што земјата разви тесни врски со еврозоната, смета гувернерот на унгарската централна банка. Министерот за финансии, пак тврди дека еврозоната на државата не и е потребна во следните 20 години.
Продажбата на нови автомобили во Европската унија опаѓа веќе 12 месеци по ред. Изминатиот месец произведувачите на автомобили во ЕУ запишале 1,1 милиони нови регистрации, додека од почетокот на годината се продадени 9,4 милиони нови автомобили.
Ваквата одлука ја најави директорот на Одделот за Европа при групацијата, Клаудија Немат. Ваквиот став на компанијата се оправдува со големиот план за преструктуирање во сите филијали.
Најновите санкции доаѓаат во време кога од Иран доаѓаат јасни пораки дека се подготвени за нова рунда на преговори. Според министерот за надворешни работи на Англија Вилијам Хаг, санкции се „знак на одлучност на Европската Унија за поголем притисок врз Иран“.
Италијанскиот произведувач на камиони планира да затвори пет погони на европско тло до крајот на оваа година. Оваа одлука директно ќе влијае врз судбината на 1.075 работници.
Рафинеријата Окта се најде меѓу топ 100 најуспешни компании во југоисточна Европа, според рангирањето на веб-страната Сињуз.
Кристин Лагард, извршниот директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), денес изјави дека глобалната економска криза почнува да нанесува сериозни штети на земјите во развој.
Американците Елвин Рот и Лојд Шепли се добитниците на Нобеловата награда за економија, за теоријата на стабилна алокација и пракса на пазарниот дизајн.
На врвот на најбогати Германци за 2012 е семејството кое сопственик на ланецот супермаркети Aldi. Меѓу нив се издвојуваат Карл Албрехт (92) со 17,2 милијарди евра, како и неговите роднини Бертхолд (58) и Teo (62) кои имаат 16 милјарди евра.
ЕБРД ќе се фокусира на зголемување на активноста на банкарскиот и приватниот сектор, а со самото тоа да се поттикне вработувањето со помош на големи инфраструктурни проекти.
Сметката за спас на презадолжените земји на евро-зоната: Грција, Шпанија, Португалија, Италија и Ирска стаса, но таа се уште не е потполно затворена.
Куповната моќ во Италија падна на најниско ниво од 2000 година.
Рецесијата во еврозоната ќе се зголеми во наредната година, додека бруто-домашниот производ БДП ќе се намали за 0,4%, наместо претходно предвидените 0,3%, според извештајот на Меѓународниот монетарен фонд ММФ, кој ги намали претходните прогнози за оваа и следната година.
Во 2011 година во Италија се продадени вкупно 1,75 милиони велосипеди, што е за 2.000 повеќе од регистрираните нови автомобили. Велосипеди се продадени и за 10% повеќе отколку во 2010 година, додека бројот на нови регистрирани автомибили во истиот период е опаднат за 20%.
Проектот коцкарници Еуровегас во Унгарија, која би требало да биде најголема инвестиција во туризмот, би требало да почне оваа година.
Мерцедес во септември испорачал 123.358 возила, што е месечен рекорд.
Цените на индустриски производи во еврозоната се повисоки за 2,7%, споредено со август месец од минатата година.