Многу богатите често се лоши инвеститори. Еве зошто

58

Сосема е лесно да се трошат огромни суми пари. Само прашајте ги потомците на најбогатите Американци.

Во 1900 година, во САД имало околу 4.000 милионери. Ако едно семејство со 5 милиони долари во тоа време пасивно инвестираше на пошироката американска берза и разумно трошеше на тоа (околу 2% од своето богатство секоја година), денес би имало 16 милијарди долари. Ако четвртина од тие семејства би го направиле истото, денес би имало околу 16.000 домаќинства милијардери.

Но, според Форбс, во земјата има само околу 730 милијардери, а речиси ниту еден од нив не наследил долгорочно генерациско богатство, пренесува CNN. Всушност, помалку од 10% од сегашната листа на милијардери доаѓа од кој било на првата листа на богати на Форбс, објавена во 1982 година.

Па каде отидоа сите тие пари?

Тоа е она што Виктор Хагани, ко-основачот на фирмата за управување со богатство Elm Partners, настојува да го открие во својата нова книга „Исчезнатите милијардери“, која ја напиша заедно со својот колега Џејмс Вајт.

Одговорот, вели Хагани, лежи во начинот на кој луѓето инвестираат. Тие обично се фокусираат премногу на тоа кои акции да купат и продадат и не доволно на тоа колку.

Хагани има искуство од прва рака. Во 1990-тите, тој го основаше долгорочното управување со капитал (LTCM) и го освои Волстрит, обезбедувајќи просечен принос од 30% годишно.

Сè додека не престана.

Во 1998 година, LTCM изгуби 4,6 милијарди долари за помалку од четири месеци како што избувна кризата во Русија. Федералните резерви ги собраа првите луѓе од најмоќните банки во светот и организираа докапитализација на компанијата во вредност од 3,65 милијарди долари, но фондот на крајот беше ликвидиран во 2000 година.

Хагани зборуваше за „Пред ѕвоното“ на Си-Ен-Ен за тоа како малопродажните инвеститори можат да научат од неговите грешки од минатото, како и што може да се научи од грешките на најбогатите семејства во Америка.

CNN: 25 години подоцна, какви лекции може да научи инвеститорот од падот на LTCM?

Виктор Хагани: Сè е до тоа колку ризик да се преземе. Кога инвестирате, треба да донесете две одлуки: што сакате да купите или продадете и колку сакате да купите или продадете.

LTCM имаше добри инвестиции, но го добивме прашањето “Колку?” Погрешно прашање – имавме премногу. Ако добиете “Што?” одлуката е погрешна и одлуката за големина е исправна, сепак е лоша среќа и ќе изгубите пари. Но, сепак ќе можете да продолжите и да најдете некои подобри инвестиции.

Ако го добиете прашањето “Колку?” а одлуката е погрешна, погубна. LTCM е одлична студија на случај во тоа.

Како американските династички семејства ги направија истите грешки?

Корнелиус Вандербилт починал во 1877 година со 100 милиони долари, а на својот најстар син му дал 95 милиони долари. До 1950-тите, немаше Вандербилт кој беше дури и милионер. Тоа е прилично неверојатно.

Но, исто така е сосема типично, и се враќа на ова прашање „Колку?“. Инвестициското опкружување во последните 125 години не можеше да биде подобро. Беше тешко да не се инвестира во работи што имаа позитивен принос. Но, луѓето донесоа погрешна одлука за големината. Тие презедоа премногу ризик во нивните портфолија главно затоа што беа премногу концентрирани на премалку работи и немаа доволно диверзификација.

Да речеме дека му гарантирам на инвеститорот дека ќе постигне просечен годишен принос од 5%. Секоја година ќе има нестабилност – една година ќе пораснете за 35%, а следната година ќе паднете за 25%, но на долг рок просекот ќе биде до 5%. Изгледа како голема работа, но ризикот почнува да јаде при враќањето.

Да речеме дека инвестирате 100 долари и добивате 50% назад за една година. Следната година губите 50%. Вашиот просечен принос е нула, но вашето богатство всушност се намали на 75 долари.

Тој ризик го повредува вашиот сложен поврат. LTCM имаше позитивен просечен принос, но претрпе загуба од 90% во 1998 година и ги загуби речиси сите наши пари.

Овие династички семејства, исто така, донеле лоши одлуки за трошење. Тие ќе постават она што изгледаше како одржлива политика на трошење во одреден момент, а потоа светот се промени и вредноста на нивното инвестициско портфолио се намали и одеднаш таа потрошувачка повеќе не беше пропорционална со нивото на богатство што го имаа. Штом тоа ќе се случи, расфрлањето на богатството е брзо.

Лекцијата овде е дека правилното одредување на вашиот инвестициски ризик е навистина важно кога станува збор за долгорочната одржливост на вашиот животен стил и вашето трошење.

Па, како да одлучите колку да ризикувате?

Основната цел е да ги максимизирате вашите исходи приспособени на ризик, а некои луѓе се повеќе склони кон ризик од другите.

Мора да размислите за очекуваниот принос што го нуди пазарот, потоа треба да одлучите кое ниво на изложеност на ризични средства има смисла за вас и кое ниво на трошење ќе ве поддржува одржливо до крајот на вашиот живот – или понатаму ако сакате да оставете пари на вашите деца.

Има ли други рабти што можеме да научиме од овие изгубени милијардери?

Мислам дека никој не може да замисли дека денешните многу богати семејства нема да бидат богати за 50 години. Но, следните 50 години ќе се разликуваат од претходните. Човечката природа ги тера луѓето да преземаат премногу ризици или да трошат премногу и можеме да видиме како се развива истиот модел во наредните децении.

На крајот на краиштата, единственото нешто што можеме да го направиме со нашето богатство е да го потрошиме или да го дадеме. И веројатно е добра работа за општеството што богатството се прераспределува со текот на времето.