Најголемите добитници и губитници на Волстрит во 2022 година

19

2022 година не беше добра за берзата. S&P 500, на пример, е намален за речиси 20% во 2022 година, но дури и кога вкупниот пазар губи, сè уште има победници. Најголем дел од нив беа во енергетиката, кој беше сектор со најдобри перформанси оваа година, пишува CNN.

Брутално високите цени на нафтата и гасот беа еден од најголемите фактори што придонесоа за високата инфлација.

Енергетскиот сектор се вратил повеќе од 60% досега оваа година, значително надминувајќи го секој друг сектор во S&P 500. Ниту еден друг сектор не добил ни 5% во 2022 година, известува Бонитет.

Occidental Petroleum беше најголемиот добитник на годината во S&P 500, со зголемување од 122% од годината до денес.

На второ место е Constellation Energy со добивка од 109%, а Hess е на трето место со добивка од 94%. Во првите десет се заокружуваат маслото Marathon Petroleum, Exxon, Schlumberger, APA, First Solar, Halliburton и Marathon, сите пораснале помеѓу околу 70 и 80% оваа година.

Цените на гасот и нафтата паѓаат во последниве недели, но сепак се повисоки отколку што беа во годините. Ова придонесе за рекорден профит на големите енергетски компании. Нето приходот на светските производители на нафта и гас се очекува да се удвои во 2022 година на рекордни 4 трилиони долари, според Меѓународната агенција за енергија.

Во третиот квартал, 81% од сите енергетски компании во S&P 500 пријавиле приходи над проценките, најмногу од кој било сектор, според податоците на Factset. Енергетскиот сектор забележа најголем пораст на заработката во однос на истиот период од претходната година од сите 11 сектори, за 137,3%.

Губитниците се во Силиконската долина
Технолошкиот сектор порасна во изминатата деценија бидејќи компаниите уживаа ниска каматна стапка и ниска инфлација. Ова веќе не е случај – цените на акциите во овој сектор и комуникациите јасно го одразуваат тоа.

Компанијата за енергетски технолошки решенија Generac Holdings е акциите со најлоши перформанси во S&P 500 досега оваа година, со пад од околу 74%. На второ место е компанијата за апликации за запознавање Match Group, со пад од 70%. Тесла на Илона Маск исто така е во пад за околу 70%, што ја прави автотехнолошката компанија трет најлош учинок оваа година. Мета, матичната компанија на Facebook, исто така се појавува во првите десет акции – пад од 65%.

Тоа е голем пресврт, бидејќи на почетокот на оваа година Тесла беше петта највредна компанија во S&P 500, а Мета шеста.

За „Big Tech“, 2022 година беше кошмар – колективно губење на пазарна вредност од речиси 4 трилиони долари. Тоа е многу ако се земе предвид дека 10-те акции со најлоши перформанси во S&P 500 збришаа околу 1,6 трилиони долари во пазарна вредност.

Дури и Apple, кој генерално се смета за поотпорен од другите технолошки компании, падна за 31%, повеќе од вкупниот пазар во 2022 година.

Сепак, Волстрит се надева на закрепнување во секторот следната година, но со континуирано зголемување на каматните стапки и можна рецесија, инвеститорите можеби ќе треба да чекаат.