Samsung излезе како победник од кризата со чипови

106

Кризата со чипови веќе има барем еден јасен победник-оперативниот профит на јужнокорејскиот производител на електроника Samsung Electronics се зголеми за повеќе од 25% на годишно ниво благодарение на зголемените цени на полупроводниците и изненадувачки силната побарувачка за скапи паметни телефони со екран на преклопување, според Блумберг.

Најголемата јужнокорејска компанија објави оперативна добивка од 15,8 трилиони вони (13,2 милијарди долари) за три месеци до крајот на септември, што одговара на просечната проценка на аналитичарите од 15,75 трилиони вона. Продажбата достигна 73 трилиони (61,15 милијарди долари) во споредба со проценката од 73,5 трилиони. според прелиминарните резултати презентирани во петокот. Samsung ќе даде податоци за нето добивката и поединечните поделби кога ќе ги објави конечните резултати на 28 октомври.

Најголемиот светски производител на мемориски чипови и паметни телефони има корист од силната побарувачка додека глобалната економија се опоравува од пандемијата „Ковид-19“. Хроничниот недостиг ја зголеми цената на чиповите што се користат во се, од мобилни телефони до паметни автомобили и центри за податоци што напојуваат облаци и услуги. Samsung исто така го проширува својот бизнис во леарницата со производство на сопствени чипови за клиенти како што е Nvidia.

Во бизнисот со мобилни телефони, Samsung го засилува производството за да ја задоволи силната побарувачка за телефони со екран на преклопување. Серијата Z, претставена во август, може да достигне цена од 1800 долари, но го вклучува и првиот телефон со преклопување за помалку од 1000 долари – Galaxy Z Flip 3, што ја прошири базата на клиенти од категоријата. Компанијата продаде 1 милион нови телефони со екран на преклопување во Јужна Кореја со трета најбрза продажна стапка по нејзините модели Note 10 и Galaxy S8, додаде таа.

Акциите на Samsung пораснаа за околу 1% во Сеул по вестите.

Како и обично, Samsung не објавува нето добивка или резултати за своите поделби при првичното вреднување. Но, аналитичарите велат дека високата побарувачка за меморија и системски чипови, како и зголемените цени, се главните причини за раст на приходите и профитот. Иако Самсунг е попознат по своите паметни телефони надвор од Јужна Кореја, профитот во голема мера се должи на бизнисот со микрочипови. Полупроводниците обично го сочинуваат најголемиот дел од нејзиниот профит.

Корејскиот брокер Hanwha Investment & Securities проценува дека одделот за полупроводници е одговорен за околу 63 проценти од нето добивката.

Цените на микрочиповите се очекува да опаднат во тековниот квартал поради преголемите залихи од страна на клиентите, што сигнализира потенцијален цикличен пад. Micron Technology, еден од најсилните конкуренти на Samsung, даде конзервативна прогноза, бидејќи побарувачката за компјутери забави.