Што треба да знаете кога купувате франшиза?

148
Дури и оние претприемачи кои ќе решат да купат франшиза, докажан и добро утврден деловен концепт, не смеат да сметаат на стопроцентен успех. Постојат илјада препреки во приватниот бизнис, но успехот ќе биде поизвесен ако се избегнат некои од вообичаените грешки, пишува Franchising.rs. 
Да, придобивките од франшизата се веќе познати: овој деловен модел им овозможува на претприемачите да започнат сопствен бизнис со купување франшиза и избегнување да градат сопствен бизнис “од нула“. Сепак, фактот дека тие добиваат можност да работат под познат бренд и да водат бизнис според добро утврдени и докажани процедури, не значи дека сè ќе оди “како подмачкано“.

Купувањето франшиза го олеснува, но не значи дека целосно ги елиминира знаењето, напорот и посветеноста. Франшизерот дефинитивно ќе мора да работи и да води бизнис како и секој друг претприемач и сопственик на приватен бизнис.
Всушност, многу работи можат да тргнат наопаку во периодот од купување франшиза до одржлив бизнис. Затоа, првата и основна лекција што франшизерот треба да ја научи – ниту еден бизнис не е безбеден облог.

Сериозен пристап

Секој што размислува за започнување бизнис треба да го знае следново – бизнисот не се развива потпирајќи се на инстинкт или интуиција, а уште помалку со ставот “лесно е“ и “ќе видиме“. Многу претприемачи и франшизери, особено во периодот на почетниот ентузијазам, лесно мислат дека ќе научат и ќе решат сè во од, а вистината е дека ќе направат многу непотребни грешки, кои можеа да ги избегнат само ако беа добро информирани, истражуваа на пазарот, се распрашуваа за системот за франшиза, условите за соработка.
Суштината и една од предностите на моделот за соработка на франшизата е дека давателот на франшизата има обврска да го обучи својот иден партнер, но, од друга страна, не треба да заборавиме дека на крајот на денот, носителот на франшизата останува главен и е одговорен за секој сегмент. Без посветеност, напор и знаење на примателот, дури и целата последователна поддршка на давателот на франшизата нема да даде многу резултати.
Ништо без капитал
Ниту еден бизнис, покажува искуството, не треба да се започнува без вишок капитал. Во пракса за франшизата, ова значи дека купувањето лиценца (франшиза) е само почетна инвестиција и дека за да започнете и да водите деловна активност, треба да имате дополнителен расположлив капитал.
Покрај изнајмувањето канцелариски простор, реновирањето, уредувањето и опремувањето на просториите, набавката на стоки, треба да бидат вклучени трошоците типични за франшизата (маркетинг), како и неизбежните тековни деловни трошоци (изнајмување, комуналии, плати и придонеси).
Пред да започнете да заработувате пари, ставете сè на хартија, земете ги предвид сите можни трошоци – само тогаш ќе знаете колку долго можете да го “поддржите“ развојот на бизнисот.
Фото: Freepik