Три причини зошто Twitter ја прифати понудата на Маск

56

Стекнувањето на Twitter од страна на извршниот директор на Tesla, Елон Маск е при крај, откако самиот договор беше постигнат во понеделникот. Претходно во текот на денот се одржа состанок на Бордот на директори, кој им го препорача договорот на акционерите на Twitter.

А одлуката означува драматичен пресврт во позицијата на Бордот. Twitter до неодамна се спротивставуваше на предлогот и ја користеше, меѓу другото, стратегијата на таканаречената „отровна пилула“. Оваа мерка им овозможува на другите акционери да купат дополнителни акции со попуст доколку некое лице или група стекне 15% од обичните акции на Twitter во оптек без одобрение на Бордот. Ова би го попречило можното непријателско стекнување на компанијата.

Според Wall Street Journal, преиспитувањето на позицијата од страна на Бордот на директори и менаџерите на Twitter е разумно од најмалку три причини:

1. Берзата се влоши

Својот предлог Маск го објави на 14 април. Оттогаш, технолошкиот индекс Nasdaq падна за 8 отсто, најмногу поради изгледите за зголемување на каматните стапки во САД. Во истиот период, акциите на Twitter пораснаа за приближно ист процент.

Споредбата е уште подрастична ако ја земеме на пример најавата за влегувањето на Маск на Twitter како главен акционер пред повеќе од три недели. Оттогаш, акциите на компанијата пораснаа за една петтина, додека индексот Nasdaq падна за речиси 15%.

Наспроти ова, Бордот на директори на Twitter многу сериозно ја сфати заканата на Маск. Ова е неговата „најдобра и последна“ понуда, рече тој при објавувањето на својот предлог пред неколку дена до претседателот на Twitter, Брет Тејлор.

Доколку Twitter ја одбиеше неговата понуда, цената на акциите веројатно нагло ќе паднеше. Во овој случај би било уште поболно бидејќи за разлика од другите технолошки акции, цената на акциите не е променета во последните години. Во моментов се тргува на исто ниво како и во 2014 година.

Уште една атрактивна причина за Twitter: преземањето ќе се врши со готовинско плаќање. Според тоа, акционерите нема да добијат акции во друга компанија, туку готовина, што е поатрактивно во ова неизвесно време за берзата.

2. Маск го обезбедил своето финансирање

Првично, имаше критики главно за нејасната структура на понудата: Маск ја објави само својата понуда за 54,20 долари по акција, но немаше детален план за финансирање. Маск е најбогатиот човек на светот, проценет на 260 милијарди долари, но голем дел од нив е во форма на акции во производителот на електрични автомобили Tesla и акции во вселенската компанија SpaceX.

Двете средства имаат ограничена ликвидност; на пример, SpaceX не е котирана на берзата.

Но, минатиот четврток Маск го надополни пропуштеното и даде детали за финансирањето. Многу банки му ветија заеми во вкупна вредност од 25,5 милијарди долари за договорот, а акциите на Маск во Tesla и SpaceX ќе служат како колатерал. 50-годишниот менаџер лично придонесува со 21 милијарда долари.

Во исто време, Маск започна офанзива на додворување на избраните акционери на Twitter и го објасни својот предлог на видео конференции со големите акционери, вклучително и фондовите како Vanguard или Blackrock.

3. „Витезот на бел коњ“ најверојатно нема да се појави

Понудата за преземање обично е од интерес за конкурентите или другите инвеститори. Затоа Twitter може да смета на таканаречениот „витез на бел коњ“. Впрочем, приватните акционерски фирми како Apollo и Thoma Bravo покажаа интерес за Twitter во последните денови. Сепак, досега не е даден конкретен предлог.

Дали ова може да се промени? Погледот на финансискиот план на Маск веројатно дава само еден одговор: „не“. Речиси сите познати инвестициски банки имаат намера да му дадат пари на шефот на Tesla за зделката. Индустриските гиганти како JP Morgan недостасуваат само поради една причина – тие веќе се консултираат со Twitter. И ако Apollo, на пример, подготвил договор, барем некои банки немаше да бидат вклучени во планот на Маск.

Ова е во согласност со податоците за преземање: Маск плаќа речиси девет пати повеќе од приходите на Twitter. Висока цена за компанија која и покрај многуте обиди во минатото не успеа да постигне силен раст.

Маск досега не покажа вистински излез од дилемата – со нови предлози за услугата. Неговата идеја за доделување посебни привилегии на потрошувачите за месечна претплата наиде на голем скептицизам кај аналитичарите.

Оваа услуга ќе ја перцепираат главно најзависните корисници, кои според Wells Fargo на Twitter му носат просечен приход од 66 долари годишно, на пример преку рекламирање. Според банкарскиот аналитичар Брајан Фицџералд, услугата ќе мора да чини најмалку шест долари месечно: „Ова е цена што не е лесно да се прифати“, објасни тој.