Турција е првата европска земја која го регистрира најскапиот зачин во светот во ЕУ: Седум евра за еден грам

29

Турција е првата земја во Европа која го регистрираше шафранот во Европската унија, што ја прави втора земја во светот која го има овој зачин регистриран во Европа. Тоа е најскапиот зачин на светот.

Турскиот шафран се одгледува во Сафранболу, на северот на земјата и е на листата на светско наследство на УНЕСКО. Причината поради која ова е најскапиот зачин на светот е тоа што се потребни 510.000 цветни стигми за да се добие еден килограм.

Се користи за различни намени – за производство на боја, козметика и храна. Освен тоа, значително позитивно влијае на здравјето – го олеснува обновувањето на клетките, ја подобрува меморијата, добар е во борбата против астмата и другите респираторни заболувања, го помага варењето и ги зајакнува непцата. Шафранот се сади во август и се бере во текот на октомври и ноември кога расте помеѓу 15 и 30 сантиметри.

Шафранот во Сафранболу има историја која датира 3.500 години наназад, а со него се тргувало во западна Анадолија за време на византискиот период. Ја задржала својата важност дури и за време на османлискиот период. Се смета за национално растение во Турција.

Како што веќе беше истакнато, за еден килограм шафран потребно е рачно да се наберат 510.000 цветни стигми. Еден грам се продава за 250 лири (седум евра или 14 километри), пишува турскиот весник „Хуриет“.