12 совети за создавање „мало богатство“: Нема да верувате колку пари губите секој ден поради мрзеливост!

738

Ако сакате да имате позитивно салдо на сметка, парите што ги имате мора да бидат директно под ваша контрола.

Американскиот портал „Бизнис инсајдер“ тврди дека, доколку ги следите советите што следат, ќе изградите солидна основа за создавање богатство.

Избегнувајте чести посети на банкомати кои не припаѓаат на вашата банка

Во просек, главно поради мрзеливост, луѓето губат малку повеќе од 5 евра за секоја трансакција што ја прават на банкомат што не припаѓа на нивната матична банка. „Ако банкоматот не е мој, односно од мојата банка – нема да го користам“. Дозволете оваа реченица да ве води.

Кафе, ручек и грицки секој ден

Парите се трошат лесно, а вие трошите можеби најмногу на овие три работи – само што не се забележуваат. Минимум 5 евра одат секој ден за овие три ставки, а ако сте пушач – уште повеќе. Тогаш, всушност, овие пари одат само за кафе и цигари.

Не е спорно да го правите тоа од време на време за задоволство, но секојдневната распределба на пари за овие работи му штети на вашиот буџет и создава дополнителни проблеми на салдото. Едноставно е, пресметајте колку пари ви се потребни месечно за цигари, едно кафе дневно и „брз оброк“ на работа, и ќе разберете колку можете да заштедите по тој основ.

„Позајмување“ од заштедата

Ако имате вишок пари, па ви недостасуваат пред крајот на месецот – тогаш посегнувате по фондот „за црни денови“. Нема потреба од тоа. Заштедите се пари што не се чепкаат, односно од кои не се трошат „на ситници“, туку се дел од сериозна иднина. Заштедите треба да растат, а не да се намалуваат поради неодговорно трошење.

Започнете да следите колку пари трошите

Секојдневното купување, со готовина или картичка, се неизбежни. Но, следете ги патеките на вашите пари. Анализирајте каде трошите, колку и на што. Ќе сфатите дека без 50% од работите што сте ги купиле, всушност би можеле. Земете тетратка со себе, или земете ги сметките и чувајте белешки на вашиот компјутер за тоа колку сте потрошиле и каде.

Најдобро е да направите дневен лимит за трошење. Кога ќе го достигнете лимитот, остатокот оставете го настрана.

Размислете за полиса за осигурување

Тоа е корисно и добро за вас. Нема потреба од дополнителни објаснувања. Размислете за иднината.

Плаќајте повеќе од минималниот износ на салдото на вашата кредитна картичка

Банките ја поставија долната граница од три до 15%. На овој начин, тие ве охрабруваат да остварите минимални приноси. Сепак, плаќајте повеќе. Ќе се ослободите од тоа порано, и ако ја комбинирате оваа ставка со ставката број 4, сепак имате надеж да го подобрите салдото на вашата сметка.

Прво исплатете ги долговите кон банката или кредитните долгови

Ако има повеќе од една, прво платете ја онаа со највисока каматна стапка. Во спротивно, ќе паднете во подлабока финансиска криза. Подредете ги сите сметки и прво платете ги најголемите. Брзо ќе знаете „како стоите“ со салдото на картичката и што треба да направите за да го поминете месецот без никакви тешкотии.

Престанете да ги третирате неочекуваните трошоци како „случајни“

Тие не се, ниту некогаш ќе бидат. Неочекувани трошоци ќе се појавуваат од време на време, а за да не бидете фатени неподготвени – предвидете ги со слушање на досегашните совети. Важно е да бидете подготвени за се. Направете план за штедење и никогаш не дозволувајте си изговори зошто не можете да одите на роденден бидејќи немате доволно пари за подарок.

Плаќајте ги сметките веднаш

Во моментот кога парите од вашата плата или надоместоци ќе бидат запишани на вашата сметка, плаќајте комуналии, рати, камати или што и да е веќе одземено. На тој начин ќе знаете колку пари имате на располагање и како треба да ги потрошите.

Купувањето „ефтини“ работи е поскапо отколку што мислите

Иако може да изгледа како обид да заштедите пари, евтините работи обично се со слаб квалитет и ќе ве чинат многу долгорочно. Купувајте квалитетно, не ефтино.

Престанете да трошите се што имате

Да имаш редовен приход е убаво. Тоа ви дава одреден вид стабилност. Сепак, сигурната сегашност не значи стабилна иднина. Секогаш размислувајте еден месец однапред.

Имајте цел за штедење

Кога заштедувате пари, секогаш користете ги за нешто. Најдобро е да го направите ова со одредување каде ќе ги потрошите парите што ќе ги заштедите. Менување автомобил, реновирање на спалната соба, купување стан, одење на одмор и слично се само дел од идеите. Ако заштедите пари „за во иднина“, ќе ги потрошите, па дури и нема да го сфатите тоа. Пресметајте колку време ви е потребно за да заштедите пари за некои идни купувања. По една цел, поставете друга и така натаму за секој нареден пат.