Европски градови кои ќе ви наплатат туристичка такса: Има и „ноќна“ такса за посетителите

53

Веста дека Венеција ќе наплаќа влез во градот дури и на неколку часа, лани во април одекна како „бомба“, бидејќи тоа значи дополнителен трошок за туристите, но во исто време – потенцијално „олеснување“ на градот.

Како што се зборуваше тогаш, посетителите на еднодневните патувања ќе треба да платат такса од 3 до 10 евра, во зависност од тоа во кој период од годината ќе го посетат прекрасниот италијански град.

Но, Венеција не е сама во ова. Покрај него, уште два европски града го воведуваат т.н туристичка такса, имено Валенсија и Барселона. Исто така, треба да се каже дека Тајланд го најави истиот план, со такса од осум евра, додека во некои други земји оваа мерка е нашироко на сила.

На пример, таксата за престој во Австрија варира во зависност од провинцијата за која станува збор, а туристичката такса ја наплаќа и Белгија, каде во одредени сместувачки капацитети е вклучена во цената за изнајмување на собите, додека во други се плаќа посебно.

Дали е ова паметна идеја?

Кога станува збор за споменатите градови – Венеција, Валенсија и Барселона, идејата е наплатата на оваа такса да започне во 2023 година, што е потег за кој некои туристички организации предупредуваат дека може да ја оштети туристичката индустрија.

Секако, воведувањето на туристичката такса е обид да се ограничи „прекумерниот туризам“, пренесуваат медиумите.

Стапката, наречена Европски систем за информации и овластување за патување (ETIAS), ќе важи за оние кои ќе ја посетат Шенген зоната од ноември оваа година. Значи, сите туристи кои не се членки на ЕУ ќе треба да платат 7 евра за безвизен влез – и тоа ќе треба да се обновува на секои три години.

Покрај тоа, сè поголем број шпански региони наплаќаат за секоја ноќ помината во хотелско сместување, додека Валенсија ќе воведе сосема нова туристичка такса на крајот на годината.

Барселона, главниот град на Каталонија, веќе има во сила данок за посетители, но тој ќе се зголеми оваа година.

Од друга страна, претседателот на покраинскиот совет на Малага, Франциско Саладо, се изјасни против данокот на ЕУ и рече дека туризмот е економскиот мотор на Малага и Андалузија и го критикуваше потенцијалниот данок. Тој наведува дека тоа може да биде голем проблем за Шпанија.

Други градови низ Европа веќе имаат ноќен данок за посетители, како Прага, Берлин, Хамбург, Будимпешта и Амстердам.

Фото: Pixabay