Франција, Германија и Италија се договорија за заедничко регулирање на вештачката интелигенција

13

Франција, Германија и Италија постигнаа договор за заедничко регулирање на вештачката интелигенција (ВИ), покажува заеднички документ до кој дојде Ројтерс, а кој се очекува да ги забрза преговорите на европско ниво. Трите влади поддржуваат доброволни обврски за помали и поголеми компании за вештачка интелигенција во Европската унија.

Европската комисија, Европскиот парламент и Советот на Европската унија во моментов разговараат за тоа како треба да се формира алијансата. Во јуни, Европскиот парламент го претстави „Актот за вештачка интелигенција“, кој има за цел да ги спречи ризиците од апликациите за вештачка интелигенција и да избегне дискриминаторски ефекти, истовремено поддржувајќи ја иновативната моќ на вештачката интелигенција. За време на дебатата, парламентот предложи кодекс на однесување кој првично ќе биде обврзувачки само за големите даватели на вештачка интелигенција, главно од САД.

Трите влади веруваат дека конкурентската предност за помалите европски компании може да има негативен ефект бидејќи ќе ја намали довербата во нив и ќе резултира со помалку корисници. Според тоа, кодот мора да биде обврзувачки за сите, тврдат трите држави. Во почетокот не треба да има санкции, но со тек на време треба да се смисли и систем на казни.

Германското Министерство за економија, задолжено за преговори со Министерството за дигитални прашања, смета дека законите и државната контрола не треба да се фокусираат на самата вештачка интелигенција, туку на нејзината примена.

Владите ширум светот се обидуваат да ги искористат економските придобивки од вештачката интелигенција, но ја разгледуваат и нејзината безбедност. Велика Британија го одржа првиот состанок на оваа тема во ноември, а Германија ќе биде домаќин на дигитална конференција, на која ќе учествуваат претставници од светот на политиката, бизнисот и науката.