Индија го забрани извозот на ориз – кој ќе биде најмногу погоден

31

Индија, најголемиот светски извозник на ориз, ги забрани испораките на скршен ориз – потег што ќе одекне низ Азија, велат аналитичарите на финансиската холдинг компанија Номура.
Во обид да ги контролира домашните цени, владата го забрани извозот на скршен ориз и воведе данок од 20 отсто на извозот на повеќе видови ориз почнувајќи од 9 септември.

Номура проценува дека влијанието врз Азија ќе биде нерамномерно, а Филипините и Индонезија ќе бидат најранливи на забраната, пишува CNBC.

Индија сочинува приближно 40 отсто од глобалните испораки на ориз, извезувајќи во повеќе од 150 земји.

Извозот достигна 21,5 милиони тони во 2021 година. Тоа е повеќе од комбинираните пратки на следните четири најголеми извозници на жито – Тајланд, Виетнам, Пакистан и САД, објави Ројтерс.

Но, производството беше намалено за 5,6 отсто на годишно ниво заклучно со 2 септември во светлината на потпросечните монсунски дождови, што влијаеше на жетвата, велат од Номура.

„За Индија, јули и август се „најкритичните“ месеци за врнежи, бидејќи тие одредуваат колку ориз ќе се сее“, вели Сонал Варма, главен економист во фирмата за финансиски услуги. „Оваа година, нерамномерните монсунски дождови во тие месеци го намалија производството“, додаде таа.

Главните индиски држави кои произведуваат ориз, како што се Западен Бенгал, Бихар и Утар Прадеш, добиваат 30 отсто до 40 отсто помалку врнежи, вели Варма. Иако количината на врнежи се зголеми на крајот на август, „колку подолго се одложува сеидбата на оризот, толку е поголем ризикот дека родот ќе биде помал“.

Претходно оваа година, јужноазиската нација го ограничи извозот на пченица и шеќер за да го контролира растот на локалните цени бидејќи руско-украинската војна ги наруши светските пазари на храна.

Индиската влада неодамна објави дека производството на ориз за време на сезоната на југозападни монсуни помеѓу јуни и октомври може да падне за 10 до 12 милиони тони, што значи дека приносот на земјоделските култури може да се намали за дури 7,7 отсто на годишно ниво, велат од Номура.

„Влијанието на забраната за извоз на ориз од Индија директно ќе го почувствуваат земјите кои увезуваат од Индија, но и индиректно сите увозници на ориз, поради неговото влијание врз глобалните цени на оризот“, се вели во извештајот на Номура објавен неодамна.

Наодите на Номура открија дека цената на оризот остана висока оваа година, при што растот на цените на малопродажните пазари достигна околу 9,3 отсто на годишно ниво во јули, во споредба со 6,6 отсто во 2022 година. Инфлацијата на потрошувачките цени (CPI) за оризот исто така се зголеми за 3,6 отсто на годишно ниво од јули, од 0,5 отсто во 2022 година.

Филипините, кои увезуваат повеќе од 20 отсто од потребите за потрошувачка на ориз, се земјата во Азија најмногу изложена на ризик од повисоките цени, проценува Номура.

Како најголем нето увозник на стоки во Азија, оризот и производите од ориз сочинуваат 25 отсто од прехранбената кошница на ИПК на земјата, што е најголем удел во регионот, според Статиста.

Инфлацијата во земјата беше 6,3 отсто во август, покажаа податоците од филипинското биро за статистика – над целниот опсег на централната банка од 2 отсто до 4 отсто. Во светлината на ова, забраната за извоз на Индија ќе биде дополнителен удар за оваа земја од Југоисточна Азија, пренесе SeeBiz.