Технологија

Статистиката покажува дека Apple има продадено над стотици милиони смартфони.
Американската компанија Епл соопшти дека добила над 2 милиони нарачки за новиот телефон iPhone 5 за 24 часа.
Американската софтверска компанија Мајкрософт од вкупно 20 анализирани новопроизведени компјутери откри четири заразени со штетен софтвер.
Чешкиот производител на антивирусен софтвер АВГ ја претстави својата палета безбедносни алатки за 2013 година.
Ајфон 5 располага со нов хардвердски дизајн и екран со големина од четири инчи, како и нов софтвер, со што ќе биде компактибилен со новата генерација за брз пренос на податоци.
Американскиот информатички гигант Интел најави изработка на нова рамка која ќе им за цел да се поедностави и забрза распределбата на т.н. „интернет на работи“ („internet of things“).
Dell Corporation го претстави Dell Force10 MXL на пазарот во Македонија – switch со високи перформанси и претставува првиот blade switch во индустријата со поддршка од 40 Gigabit Ethernet (GE).
Apple потврди дека на 12 септември ќе одржи настан и умешно најави дека на настанот ќе го промовираат iPhone5.