Кина да размисли за уништување на Starlink, инсистира научник

17

Кинеската војска доби препорака да развие стратегија за елиминирање на сателитите Starlink, на кои се базира сателитски проект на американскиот претприемач Елон Маск.

Жен Јуанжен од Пекингскиот институт за следење и телекомуникации објави статија за прашањето Starlink во кинеското научно списание Modern Defence Technology. Според него, кинеската војска мора да развие методи за да се спротивстави на секоја закана од мрежата на Елон Маск.

Од непознати причини, оригиналниот материјал повеќе не е достапен на интернет, но неговиот англиски превод е достапен од друг извор, а статијата ја објави и South China Morning Post.

Јуанжен вели дека проектот Starlink носи „скриени опасности и предизвици“ за Кина, така што научникот предлага да се развие „комбинација на меки и ригорозни методи на уништување“ на некои сателити и на групата како целина.

Авторот, исто така, стравува дека вселенското летало Starlink би можело да лансира „офанзива“ и да извади кинески сателити и вселенски летала од орбитата.

SpaceX на Маск гради мрежа од сателити Starlink дизајнирана да обезбеди брз интернет. Сателитите се наоѓаат речиси насекаде околу Земјата во ниска орбита (од 328 до 614 км). До денес, околу 2.400 сателити се во орбитата, а крајната цел на SpaceX е да изгради мрежа од 42.000 вселенски летала.

Харвард-Смитсон, американски научник од Центарот за астрофизика Харвард-Смитсон, ги разбира стравувањата на неговиот кинески колега: „Ако служите во вооружените сили на земјата чии одговорности вклучуваат вселенска војна, го гледате Starlink како поинаков вид на проблем“, рече тој, цитиран од Gizmodo.

Главниот проблем е што има премногу сателити и за да се елиминира целата група, во орбитата ќе треба да се испратат огромен број антисателитски ракети – уништувањето на еден, два или дури и неколку десетици сателити нема да го деактивира целиот систем.

Покрај тоа, SpaceX може да замени неколку уништени сателити без многу потешкотии. „Замената на сателитот Starlink е поевтина од лансирањето антисателитска ракета“, рече Мекдауел.

Проектот Starlink сериозно го вознемири Пекинг откако сателитите на Маск за малку ќе се судреа со кинеската станица „Тиангонг“ двапати минатата година – и во двата случаи станицата мораше да маневрира за да го избегне судирот. Авторите на статијата се загрижени дека Starlink наскоро може да ја исполни целата ниска орбита на Земјата, а приватната компанија SpaceX всушност може да му помогне на Пентагон да доминира во овој вреден простор.

На почетокот на мај, Централниот воен совет на Народна Република Кина објави труд во кој авторите потсетија дека Starlink не само што може да обезбеди комуникација со копнените претплатници, туку и да комуницира со дронови.

Маск, кој се согласи да ги испорача терминалите Starlink во Украина, во мартовското интервју за Business Insider призна дека неговото вселенско летало може да стане цел.

„Ако се обидете да го оневозможите Starlink, нема да биде лесно бидејќи имаме 2.000 сателити. Тоа значи многу антисателитски ракети. Се надевам дека нема да мора да го тестираме ова, но мислам дека можеме да лансираме сателити побрзо отколку тие да испратат антисателитски ракети“.