Microsoft сакаат да го следат говорот на телото на вработените

11

Технолошкиот гигант Microsoft поднесе барање за патент за систем што ќе го следи говорот на телото и изразите на лицето на вработените за време на деловните состаноци, со цел да се процени како се однесуваат на состанокот.

Документот што го придружува патентот објаснува дека оваа технологија може да се користи за состаноци преку интернет, но и за оние што се одржуваат во живо.

За да функционира технологијата, просторијата треба да биде исполнета со сензори што ќе ги следат учесниците, па затоа не е изненадувачки што веќе предизвикува загриженост за нарушување на приватноста на луѓето.

Оваа технологија ќе им овозможи на менаџерите да го следат секој вработен поединечно. Иако Microsoft објаснува дека овој систем не би бил вклучен постојано и дека неговата цел е да ги идентификува недостатоците во ИТ системот, критичарите не се откажуваат дека тој е само средство за следење на работниците.

Сензорите може да забележат кој присуствувал на состанокот, неговиот јазик на телото и изразите на лицето, времето што секој учесник на состанокот го поминал активно учествувајќи на него, како и образците на говорот што укажуваат на досада, замор и незаинтересираност.

Исто така, со помош на оваа технологија можеше да се забележи дали учесниците си пишувале пораки едни на други за време на состанокот, дали пребарувале на интернет и слично.

На крајот, сето ова би било комбинирано со други фактори, како на пример дали состанокот бил доволно ефикасен, што чувствувале учесниците по него, колку бил пријатен за учесниците.

Патентот што се развива, исто така, може да ги идентификува главните проблеми поради кои состанокот не бил доволно продуктивен, како што се преполна просторија, прегреана просторија, предолг состанок и слично.

Критичарите, сепак, сметаат дека ова е огромна повреда на човековите права и дека претставува чекор назад во развојот на работничките права.

Факт е дека компаниите често не ги користат патентите што ги регистрираат, но стратешки откриваат на што работат, пред да пуштат нешто во комерцијална употреба.

Фото: Freepik