Отворен Балкан: Регионалната соработка важна во кризата со снабдувањето со храна и енергија

10

Премиерот Димитар Ковачевски, денеска во Белград, на Самитот на лидерите на Отворен Балкан, рече дека оваа иницијатива е особено важна во услови на светска криза во снабдувањето со храна и енергија.

„Нашето здружување и заедничка работа е движечката сила што не турка низ предизвиците на претстојната зима. Денес е јасно дека Северна Македонија, Албанија и Србија направија клучен чекор во клучен момент. Изградивме доверба меѓу пријателските земји. Додека некои други мислат дека тоа може да не оттргне од европскиот пат, мислам дека тоа ќе не зајакне и ќе го олесни животот на нашите граѓани“, рече тоj.

Тој посочи дека со посебни договори ќе се обезбеди стабилност на снабдувањето со храна и енергија во регионот и ќе им се помогне на соседите.

„Ќе си помагаме меѓусебно преку сите предизвици и пореметувања на кои може да се соочиме на земјоделските пазари. Ќе обезбедиме доволно пченица, брашно, пченка, сол и други производи“, рече Ковачевски.

Тој изјави дека ќе има гасна интерконекција и соработка во изградбата на зелените извори на енергија и потсети дека е потпишан договор за заштита во случај на вонредни ситуации.

Ковачевски рече дека му е мило што на денешниот самит ги гледа министрите за надворешни работи на Унгарија и Турција, а се надева дека ќе ги види и претставниците на Грција и Италија.

„Отворен Балкан е неопходен и се надевам дека ќе продолжиме да напредуваме. Во изминатите години воопшто не можев да разберам кога претставници на некои земји кои немаат граници меѓу себе доаѓаат овде и финансираат проекти за управување со границите. Мислам дека треба целосно да ги подигнеме рампите“, рече Ковачевски.

Албанскиот премиер Еди Рама рече дека Србија, Албанија и Северна Македонија се повеќе се вклучени во извлекувањето максимум од оваа иницијатива и ги покани и другите земји да се приклучат.

„Сериозно ќе размислиме да испратиме покана до други партнери и земји од ЕУ, никој не треба да ни љубомори. Тоа се Унгарци и Турци, а ние поканивме Грци и Италијанци. Важно е американскиот амбасадор да е таму и да биде на секој самит, што значи дека сме сигурни дека нема да има недоразбирања“, рече Рама.

Тој додаде дека „важно е иницијативата „Отворен Балкан“ не само што ги обединува земјите од регионот, туку и другите од околината.

Тој рече дека „се повеќе земји сакаат да бидат на конференцијата „Отворен Балкан“ и од оние области каде што долго време чекаме покани.

За мене ова е потврда дека Балканот е важен за Европа колку што е Европа за Балканот“, рече Рама.

Претседавачот на Советот на министри на Босна и Херцеговина Зоран Тегелтија рече дека е неопходно Босна и Херцеговина да се приклучи на иницијативата Отворен Балкан.

„Овде сум во име на бизнис заедницата на која и треба единство, простор и економски слободи кои важат и во ЕУ. Јас сум само гостин овде. Сосема е сигурно дека Босна и Херцеговина ќе се приклучи на овој процес, тоа никому не носи ништо лошо. Денеска тој процес е блокиран од само две лица. Но и тоа ќе помине, изборите доаѓаат. Вчера беше прекрасно на вечерата, но не можевме да пробаме вина и храна од Босна и Херцеговина, бидејќи не сме членови. „Тоа е она што ме прави несреќен“, рече тој.

Тој им се заблагодари на членовите на Отворен Балкан што ги држат отворени вратите за другите земји во регионот и не поставуваат политички услови.

Тој додаде дека најголемиот број граѓани и бизнис заедницата во Босна и Херцеговина се посветени на оваа иницијатива и дека се надеваат дека годинава ќе имаат подобри резултати во меѓусебната трговија со земјите од регионот на Босна и Херцеговина.

Премиерот на Црна Гора Дритан Абазовиќ изјави дека на граѓаните во регионот им е доста од политиките од минатото и штетните ефекти на национализмот и дека заслужуваат да им го олеснат животот.

Тој посочи дека е убаво да се гледаат луѓето на иста маса и дека додека беснее војната, во Белград се разговара за теми кои се од витално значење за граѓаните.

Шефот на турската дипломатија Мевлут Чавушоглу оцени дека иницијативата Отворен Балкан обезбедува сигурна иднина за сите земји.

„Војната во Европа е аларм за сите нас и гледаме колку сме ранливи во однос на енергијата. Нема друг рецепт освен солидарност, а ние во Турција правиме се што можеме за да им помогнеме на нашите соседи на Балканот да обезбедат количества гас“, рече тој.

Како што рече, никој не може да одговори зошто Скопје и Тирана долго чекале за статусот на кандидатите за членство во ЕУ.

„Не сакам ни да ја спомнувам можноста за членство на Турција во ЕУ и се надевам дека Отворениот Балкан ќе ја промовира интеграцијата на регионот“, рече тој.

Чавушоглу рече дека има уште многу што треба да се направи во регионот, но дека има два предизвици.