Ефектите од поскапувањето на доларот одекнуваат низ целиот свет

72

Американскиот долар продолжува да поскапува до рекордно високи нивоа во последните неколку децении, а ефектите од добивките одекнуваат низ целиот свет, пишува The Wall Street Journal.

Индексот на доларот WSJ, кој ја мери зелената валута во однос на кошницата од 16 други валути, се зголеми за 8,7% до јуни, означувајќи ја својата најсилна прва половина од 2010 година. Од четврток (21 јули) валутата поскапе за уште 1,4% за месецот.

Додека валутите на новите пазари вообичаено го чувствуваат притисокот додека инвеститорите се свртуваат кон силниот долар, оние на развиените земји исто така девалвираа. Еврото падна под паритет со доларот минатата недела на најниско ниво од 2002 година.

Поскапувањето на доларот главно беше поттикнатo од зголемувањето на каматните стапки во САД. Федералните резерви одобрија зголемување на клучните каматни стапки за 0,75 процентни поени во јуни, најголемо од 1994 година. Централните банкари сигнализираа дека најверојатно ќе го повторат својот потег овој месец. Инвеститорите, исто така, се свртеа кон САД како извор на релативна стабилност во услови на влошени економски услови. Кога странските инвеститори се обложуваат на американски акции и обврзници, доларот обично поскапува.

Некои централни банки на пазарите во развој исто така ги зголемуваат каматните стапки во обид да ја зауздаат ​​инфлацијата. Централната банка на Бразил, на пример, започна циклус на стегање во март 2021 година, кога стапките беа на рекордно ниско ниво од 2%. Ова ниво достигна 13,25% во јуни.

Пазарите во развој забележаа нето одливи од 4 милијарди долари, според проценките на Институтот за меѓународни финансии. Одливот, без Кина, е на исто ниво со претходните макроекономски шокови, според главниот економист на организацијата, Робин Брукс, вклучително и во 2013 година, кога Федералните резерви сигнализираа дека ќе ја олеснат својата програма за купување обврзници.

Одливот останува под нивото забележано на почетокот на пандемијата на коронавирус. Земјите кои издаваат долгови во странска валута се изложени на ризик кога нивните валути „паѓаат“ бидејќи тоа го прави поскапо враќањето на долгот. Владите кои запаѓаат во должнички кризи го ризикуваат нивниот пристап до меѓународните пазари и способноста да финансираат витални функции.

Шри Ланка, на пример, не ги исполни обврските во мај. Комбинацијата од зголемената цена на долгот и забрзаната инфлација ја остави земјата без американски долари за плаќање на увозот на основните добра, вклучително гориво и лекови.

Земјите во развој имаат различни нивоа на долг во долари. Долгот деноминиран во долари издаден од владите на Аргентина, Украина и Колумбија надмина 20 отсто од нивниот бруто-домашен производ заклучно со првиот квартал, според податоците на Институтот за меѓународни финансии, додека само мал број азиски и европски земји забележаа учество под два проценти.

Владите можат да го заштитат ризикот од депрецијација на валутата со чување на средства во странски валути.

Оваа способност да се заштити ризикот може да ги направи владите на новите пазари поотпорни на периоди на депрецијација на валутата отколку во минатото, смета Брукс, а многумина ја пребродија пандемијата без системски колапс. Помалите економии се поранливи, додава тој.

Земјите кои се нето-извозници, исто така, можат да постигнат подобри резултати со силниот долар бидејќи имаат пристап до американската валута и се помалку погодени од зголемувањето на цените на увезените стоки.