сабота, 11 јули, 2020

Македонија

Повеќе од 350 учесници од повеќе земји во светот денес и утре во Охрид ќе разговараат за можностите за поголема економска соработка на вториот Глобален инвестициски самит што го организира Македонија 2025.
Во организација на фондацијата Конрад Аденауер и тинк-тенк организацијата Аналитика, денес во Скопје ќе се одржи конференција на тема Енергетска сиромаштија во Македонија и регионот
На настанот ќе земат учество 50 успешни компании, институции и организации кои ќе имаат можност директно да се претстават пред амбициозни млади личности од државните и приватните универзитети/факултети, како и од средните училишта.
Според очекувањата на банкарите, во наредниот период кредитирањето на компаниите, со оглед на најавите за поголема економска активност, треба да се зголеми.
Шпаркасе Банка во својата понуда воведува два нови пакета С и М наменети за физички лица.
Општина Илинден распиша конкурс за избор на идеен проект и изработка на основен проект за изградба на семејни станбени куќи на локалитетот Јака.
Министерството за труд и социјална политика, МАПАС и двете пензиски друштва со поддршка на Министерството за образование и наука ќе вршат обуки на студенти и ученици од завршните години, од 75 средни училишта.
Комисијата за хартии од вредност (КХВ) трајно и ја одзема дозволата за вршење на услуги со хартии од вредност на брокерската куќа Мој брокер АД Скопје.
На овој свечен настан што на 17 октомври ќе се одржи во хотел Александар Палас, ќе бидат доделени сертификати и благодарници на околу 300 претприемачи, менаџери и ментори кои изминатата година беа дел од програмите на CEED Македонија.
Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот, мерен преку цените на стоките и на услугите за лична потрошувачка, во септември 2013, во однос на август 2013, изнесува 100.2, а во однос на септември 2012 изнесува 101.6.
Според податоците на Државниот завод за статистика, во август годинава се издадени 140 одобренија за градење, што е за 48,5% помалку во однос на август 2012.
Во рамките на Глобалниот Инвестициски Самит за Македонија, денеска во Скопје ќе се одржи Работилница за претприемништво, на која се пријавени 150 млади професионалци, претиприемачи, менаџери и извршни директори.
Од ноќеска на полноќ се намалуваат цените на нафтените деривати во просек за 2,79%.
Акцентот беше ставен на секторот енергетика, условите во технолошко-индустриските развојни зони и брзите, ефикасни постапки за отворање и водење бизнис кои ја рангираат Македонија меѓу државите со најниски трошоци на ова поле во Европа.
Слободен увоз на суровина преку целата година наместо оптоварувања со царини и прелевмани, бараат компаниите од конзервната индустрија.
ОНЕ најави голема наградна игра, во која главна награда е автомобилот MINI ONE, а ќе се делат телевизори Sony Bravia 32 секој ден и Sony 3 LED еднаш неделно.
Најбрзо растечкиот турски бренд и лидер во текстилната индустрија, LC Waikiki, денес во Скопје Сити Мол ја отвора својата прва продавница во Македонија, која се простира на површина од 1.100 метри квадратни.
Во Технолошко-индустриската зона Скопје 1 во Бунарџик, денес ќе биде поставен камен-темелник на вториот објект италијанската компанија Текнохозе, во кој ќе се произведуваат хидраулични спојки за армирани гумени црева за висок притисок.
Компанијата Макпрогрес, својата палета од брендот кондиторски производи Винчини ја збогати со нови вкусови.
Според соопштенито на Управата за јавни приходи, некои од обврзниците и покрај најавените контроли за време на викендите и во вечерните часови, воопшто не издаваат фискални сметки во периодите надвор од работното време на администрацијата.
Првата награда на меѓународниот повик, што беше организиран од Skopje Design Week и винарската визба Тиквеш, припадна на креативното решение на Дијана Димитриевска.
Делегација на бизнисмени од германската покраина Баварија денес ќе престојуваат во Македонија, каде се очекува да остварат Б2Б состаноци со македонските компании.
Со цел да им излезе во пресрет на љубителите на спортот и спортските содржини операторот Boom TV ја збогатува својата програмска шема со уште еден атрактивен спортски канал, Sport Кlub 3.
На тендерот за рехабилитација на железничката пруга од Куманово до Бељаковце во должина од 30 километри, понуди доставија вкупно осум компании, од пријавените 16.