вторник, 6 декември, 2022

Македонија

Најсовремена фабрика за производство на висококвалитетна заштитна облека, со површина од 2.500 метри квадратни, ќе биде изградена во општина Илинден на плац од 7.239 метри квадратни.
Градежната компанија Гранит АД Скопје потпиша нов договор со Агенцијата за државни патишта за изградба на магистралниот пат М-6 Штип - Струмица.
Сите студенти на редовни и вонредни студии кои сакаат да отворат фирма во Централниот регистар преку електронски пат, наместо досегашните 1.190 денари ќе треба да платат надомест од само 250 денари.
Нова производствена линија за фармацевтски производи пушти во употреба фармацевтската компанија Бионика Фармацеутикалс.
Со НЛБ денот во НЛБ Тутунска банка започна месецот на штедење. НЛБ денот беше означен преку организација на централен настан во Дирекцијата на Банката и преку промотивни активности во сите експозитури на Банката.
Хрватскиот национален превозник Кроација ерлајнс викендов на сите патници од Скопје им нуди можност за купување повратен билет за голем број европски дестинации со цена од 139 евра.
Во Хотелот Александар Палас во Скопје, со почеток во 19 часот ќе се одржи свечена церемонија за доделување на сертификати, а воедно и презентација на остварените резултати од едногодишното успешно работење на УСАИД Проектот за Микро и Мали претпријатија, имплементиран од ЦЕЕД Македонија.
По повод одбележување на Светскиот ден на школското млеко - 26 септември- среда, компанијата БиМилк ќе организира дружење со деца од повеќе основни училишта. Овој светски ден кој традиционално се одбележува од 2000 година во голем број земји во светот, преставува одлична прилика за искажување на важностa од консумацијата на млеко во секојдневната исхрана на децата на училишна возраст.
Турската Халк банка е во мнозинска државна сопственост и има своја банка-ќерка во земјава. Таа во април минатата година ја презеде целосно скопската ИК банка, со зголемување на уделот во банката до нивото од 91,6%.
Семејствата кои ќе сакаат да заштедат електрична енергија, да ги намалат трошоците во домашниот буџет и да допринесат за зачувување на животната средина од идната недела ќе можат да ги искористат новите зелени кредити на Алфа банка.
Голем дел од пастрмајлиите на овогодишното издание на Штипската пастрмајлијада ќе бидат направени од брашното на Жито Лукс.
Од 26 до 29 овој месец на Скопскиот саем ќе се одржи вториот меѓународен саем за транспорт и логистика.
Oд 1 јануари следната година во втората фаза од либерализацијата на пазарот со електрична енергија, над 140 индустриски потрошувачи се стекнуваат со статусот квалификуван потрошувач.
Во среда на 26 септември ќе би поставен камен темелник на новата фабрика за заштитна облека VPTEX Македонија во Општина Илинден.
Европа – Скопје, Контихридропласт - Гевгелија, Киро Дандаро – Битола и Беташпед се дел од компаниите кои со средства од фондот на Европската банка за обнова и развој инвестираа во проекти за енергетска ефикасност.
Термал Комфорт, компанија која нуди изведба на системи во сите мали и големи станбени и деловни објекти, ова лето, како дел од Проектот за заштита на здравјето од климатските промени го изведе соларниот систем на Општа болница Гостивар.
Задоволни сме што Владата за прв пат проговори за реалниот проблем на стопанството со наплатата на долгот кон компаниите.
Од 6 до 9 септември Макпрогрес со своите брендови Винчини и Армониа се претстави на интернационалниот саем за храна и технологија Gida worldfood во Истанбул, Турција.
Според информацијата од ЗК Пелагонија објавена на Македонска берза, за имотот на Жито Битола компанијата платила 857.000 евра, од кои 815.000 се кредит од Комерцијална банка.
Бизнис климата во Македонија е поповолна во однос на останатите држави во регионот, но потребна е поголема активност на бизнис заедницата за директни контакти.
Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија на 65-тата седница, даде согласност Јован Дојчиновски да биде именуван за извршен член на Одборот на директори на Друштвото за управување со инвестициски фондови Илирика Фунд Менаџмент АД Скопје
Газпром Експорт ќе одржи брифинг со Сергеј Икоников, раководител на претставништвото на Газпром Експорт во Македонија. Настанот ќе се одржи во Скопје, на 26 септември 2012 г.
Премиерот Никола Груевски, со цел економски тим, ги собра на едно место бизнисмените, сопствениците на акции и удели во компаниите и менаџерите на над 700 компании за да им ја презентира владината економска стратегија.