Тестирана четиридневна работна недела: Резултатите се неочекувани

22

Голем меѓународен експеримент со четиридневна работна недела покажа дека таквиот концепт на работа им се исплати и на работодавците и на вработените, така што огромното мнозинство на компании кои учествуваа во експериментот одлучија да не се вратат на стариот работен систем.

Имено, се покажа дека вработените кои работеле по тој концепт во продолжението на експериментот, кој беше продолжен од шест месеци на една година, успеале успешно да ги завршат сите зададени задачи со дополнително намалување на работното време.

Со други зборови, колку подолго луѓето работеа на нови, поефикасни начини, толку нивните работни недели стануваа пократки.

По шест месеци работниците пријавиле дека се помалку исцрпени, дека нивното здравје е подобрено и дека се позадоволни од работата, додека просечното работно време го намалиле за околу четири часа, на 34 часа неделно.

Оние кои продолжиле со истиот распоред за цели 12 месеци дополнително ги намалиле работните часови на околу 33 часа неделно, според истражувачите. Во исто време, тие продолжија да известуваат за подобро ментално и физичко здравје и рамнотежа помеѓу работата и животот, пишува Индекс.

Тоа го покажаа резултатите од експериментите спроведени во изминатите 18 месеци во САД, Канада, Велика Британија и Ирска, а го потврдија и искуствата од Австралија и Нов Зеланд.

Различни компании од различни индустрии учествуваа во новите експерименти, од непрофитни организации до агенции за дизајн до производители.

Како функционира ова?
Концептот на четиридневна работна недела значи дека вработените добиваат 100 отсто од платата за 80 отсто од нормалното работно време, додека ја одржуваат 100 отсто продуктивноста. Ова стана сè попопуларен систем ширум светот во последниве години.

Непрофитната организација 4 Day Week Global, која спроведува тестови на овој концепт и работи со владите за да им помогне да креираат соодветни политики, неодамна ја објави четвртата фаза од своето истражување, која се фокусираше на долгорочното влијание на овие експерименти.

Првото истражување повеќе од половина година
Ова е прва студија што следела ваков систем на работа една година наместо шест месеци. Слични резултати даваа и претходно полугодишните анкети, но постоеше сомнеж дека позитивните ефекти се должат на тоа што се работи за новина, дека со текот на времето може да исчезнат или да се намалат.

Истражувањето опфати повратни информации од 988 луѓе кои работеа во 41 компанија во САД и Канада кои се префрлија на четиридневна работна недела минатата година.

„Испитувањата се позитивни насекаде со овој нов доказ кој помага да се отфрли загриженоста дека претходните успеси биле резултат на новина и дека нема да бидат одржливи на долг рок“, пишуваат авторите во извештајот.

Покрај тоа, истражувањето покажа дека продолжувањето на работата според новиот систем доведе до дополнително подобрување на физичката и менталната благосостојба на вработените и истовремено зголемување на продуктивноста.

„Увидите по 12 месеци се многу позитивни и придонесуваат за градење силни докази кои ги покажуваат трајните позитивни ефекти од намаленото работно време“, велат основачите на 4 Day Week Global, Шарлот Локхарт и Ендрју Барнс во извештајот.

„Овие резултати покажуваат понатамошни позитивни трендови во деловните придобивки, здравствените придобивки и чувството за благосостојба, како и влијанијата врз животната средина, и обезбедуваат цврста основа за широко усвојување на четиридневната работна недела“, додаваат тие.

Истражувањето покажа дека првичните намалувања на исцрпеноста забележани по воведувањето на овој работен систем во голема мера се одржале по 12 месеци, додека резултатите за физичко и ментално здравје кои самите ги пријавиле продолжиле да се подобруваат во текот на годината.

Работниците гласаат за ново работно време
Од учесниците во студијата, 95% сакале да продолжат со концептот, речиси 70% доживеале намалување на исцрпеноста, 40% се чувствувале помалку под стрес, а анксиозноста се намалила кај 39% од испитаниците.

Мерено на скала с од еден до пет, каде пет е најдобар резултат, менталното здравје на учесниците во експериментот се зголеми од 2,92 пред почетокот на експериментот на 3,42 по една година, додека нивното физичко здравје се зголеми од 3,05 на 3,41 .

Исто така, имаше големо зголемување на самооценетата продуктивност.

Истражувањето покажа дека вработените кои се префрлаат на 4-дневен работен ритам продолжуваат да работат поефикасно наместо да се обидуваат да брзаат и да ја натрупаат петдневната работа во четири дена.

Задоволни се и повеќето компании
Посебно е интересно што компаниите кои учествувале во истражувањето исто така многу позитивно го оцениле целокупното искуство, со просечна оценка од 8,7 од 10, пишува Индекс.

Некои од клучните придобивки беа подобрување на продуктивноста и квалитетот, привлекување нови вработени и намалување на заминувањето на старите.

Приходите на компаниите-учеснички се зголемиле во просек за 15%, додека вработените имале 32% помали шанси да размислуваат за напуштање на нивните работни места.

Ниту една од инволвираните компании не изразила намера да се врати на петдневната работна недела. Дури 89% од нив одлучиле дека дефинитивно ќе продолжат со концептот на четиридневна работна недела, а 11% најавиле дека многу веројатно ќе го сторат тоа.