Македонија

Запознавање со програмите, претставување на партнерските компании и можностите за вработување, тестирања за стипендии, наградни игри за попусти, презентации за родители и бесплатен автобуски и такси превоз за посетителите на Отворените денови.
Со цел да се запознаат со начинот на организираност, капацитетите и развојните можности на Одделите за кардиологија и кардиохирургија, медицински тим од 40 руски кардиолози ја посетија Клиничката болница Аџибадем Систина, како здравствена институтција која важи за еден од референтните кардио- центри во регионот.
Вип оператор, компаниите Самсунг, Еферио и Фондацијата Претприемачки сервис за млади (ПСМ) ќе објават конкурсот за вториот Вип Македонски предизвик за развој на локално применливи Android апликации.
ТАВ има амбиција Александар Велики да го претвори регионален аеродром што ќе опслужува дури 4,3 милиони патници годишно.
Халк банка отвори своја филијали и во Штип, со што бројката на експозитури на банката во земјава се искачија на 23 .
GetLokal е нов македонски веб-сајт со содржини генерирани од страна на потрошувачите, кој на посетителите им нуди препораки, слики и информации за местата за излегување, ресторани, продавници.
Процедурата за пријава, односно одјава на работници на определено време е поедноставена, но со ова недоволно се запознаени работодавците.
Руската компанија Солвеј, сопственик на рудникот за олово и цинк Саса кај Македонска Каменица, во овој рударски капацитет реализира нова инвестиција во висина од 1,5 милиони евра.
На традиционалната ранг-листа Топ 500 компании во централна Европа 2012 на ревизорско – консултантската куќа Дилоит за 2011 година, од Македонија повторно се најде само Окта.
Стопанската комора на Северозападна Македонија вчера презентираше предлог антикризни мерки кои, според нив, ќе придонесат кон зголемување на ликвидноста на компаниите и стимулирање на извозот.
На Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) во присуство на Министерот за образование и наука на Р. Македонија, Панче Кралев, претставници на повеќе образовни институции од Македонија, како и експерти за образование од Велика Британија и Канада, денес беше свечено отворена Училницата на 21-от век која воедно е и најголем СМАРТ едукативен центар во Јадранскиот регион.
Словенечката фабрика за акумулаторски батерии (ТАБ) Межица купи удел од 85% во македонската компанија Весна САП и сака да го прошири производството и во земјава.
Цените со Бонусот за лојалност се објавени на капијата и Тиквеш активно ја прибира Смедеревката од годинашниот род.
Dell Corporation го претстави Dell Force10 MXL на пазарот во Македонија – switch со високи перформанси и претставува првиот blade switch во индустријата со поддршка од 40 Gigabit Ethernet (GE).
Винарската визба Тиквеш ги информира лозарите дека откупот на грозјето ќе продолжи веднаш штом винарницата го добие сертификатот за верификација, што е во процедура.
Министерството за образование и наука ќе почне со изработка на национална стратегија со која на систематски начин и со конкретни мерки ќе се пристапи кон решавање на емиграцијата на високообразовниот и стручен кадар од Македонија.
Министерството за економија ја почна серијата посети на стопанките комори во Македонија чија цел е презентација на Рамковната програма за конкурентност и иновации - ЦИП на Европската унија преку која на македонските фирми годинава им се достапни за користење 460 милиони евра.
Уште 43 дена до почетокот на Глобалниот инвестициски самит за Македонија 2012
Индискиот милијардер Субрата Рој со купување на хотелот Славија во Охрид ја почна реализацијата на најавената инвестиција во Македонија, информираат од Агенцијата за странски инвестиции, од каде најавија и нови инвестиции во Технолошко индустриската зона во Скопје.
ОКТА, Македонски Телеком, Макпетрол, Лукоил, Витаминка, Гранит, Бетон, Арчелор Митал, Макстил, Алкалоид, ЕЛЕМ, ЕВН, МЕПСО, Фени Индустри, Орка Холдинг, Империјал Тобако, се меѓу рангираните на листата 200 најголеми и најуспешни компании во земјава.
Се забрзува постапката околу докапитализацијата на ЕЛЕМ.
Од 18 до 21 октомври 2012 г., во Охрид ќе биде одржан првиот инвестициски самит за Македонија, на кој се очекуваат учесници од сите континенти од различни бизнис сектори.
Владата одлучи да стартува инвестициски циклус во модернизација на железничката мрежа во земјата со цел зголемување на квалитетот на превозот на граѓаните, унапредување на можностите за остварување комуникација и поддршка на бизнис-заедницата во врска со транспортот на стоки
Потребни се 1,2 милијарди евра за ревитализација на постоечките и изградба на нови енергетски објекти, за енергетско поврзување со земјите од регионот, како и за целосно спроведување на останатите мерки, активности и задачи содржани во Програмата за реализација на Стратегијата за развој на енергетиката