четврток, 1 октомври, 2020

Новости

Околу 17% помалку ќе тежи годинашната реколта тутун, но сите производители кои лани склучија договори за откуп, тоа ќе може да го сторат и во 2014 година.
Германски и американски компании чии седишта се во Германија, во наредниот месец ќе ја посетат Македонија со цел да ги финализираат нивните потенцијални проекти од аспект на соодветна локација, работна сила и други детали поврзани со инвестициите.
Република Македонија доби свој национален кириличен домен .мкд, со кој ќе се претставува во меѓународниот интернет-простор. Избран е од граѓаните преку интернет-анкета што ја спроведе Македонската академска истражувачка мрежа МАРНЕТ
Американската стопанска комора во Македонија со поддршка на КПМГ Македонија ги публикува во електронска форма ОЕЦД Насоките за трансферни цени за мултинационални претпријатија и даночните администрации, во обид да се поттикне нивната примена во Македонија.
Планската документација за изградба на ТИРЗ Делчево е изработена и усвоена од надлежните органи. Започнатите геомеханички и хидролошки истражни работи продолжуваат според утврдената динамика и се очекува да завршат до крајот на април годинава.
Новата паричка наместо кружен облик ќе има 12 страни, на задната страна ќе биде ликот за кралицата Елизабета Втора, а за изгледот на предната страна ќе биде организиран конкурс.
Локалната канцеларија на Мајкрософт Македонија заедно со Фондацијата Метаморфозис денеска го организираат Денот на Мајкрософт кој ќе им биде посветен на невладините организации.
ГИЗ Програмата за регионален економски развој во Македонија (ГИЗ РЕД) денеска ќе ги презентира регионалните проекти што се подготвуваат во рамки на грантовата шема условена со перформанси во износ од 400.000 евра.
Заинтересираните за Институтот не можат да понудат помалку од 10 милиони евра за мнозинска сопственост на најголемата и најпознатата институција за мултидисциплинарно бањско лечење на Медитеранот.
Бизнис конфедерацијата на Македонија (БКМ) организираат еднодневна национална работилница на тема Национален и европски социјален дијалог во текстилниот и кожарскиот сектор во компаниите во Македонија.
Поради приклучување на паркот на ветерни електрани Богданци во дистрибутивната мрежа во петок од 5 до 7 часот наутро без електрична енергија ќе бидат населените места во општините Гевгелија, Валандово, Дојран и Богданци.
Компанијата ќе произведува и испорачува куќишта за предни светла за Opel Corsa кои ќе се произведуваат во фабриката во Загреб, а очекуваниот приход за една година производство е околу 4,5 милиони евра.
Ако примите e-mail со предмет Documents, кој ќе ве пренасочи на страницата на Google Drive, немојте да се логирате, за да не станете жртва на измама.
За просечен стан од 80 метри квадратни, приклучокот кон оваа мрежа ќе чини околу 100 евра, а над оваа квадратура ќе се доплаќа по 1,25 евра за метар квадратен. Приклучокот за комерцијалните објекти ќе биде по 1,25 евра по метар квадратен.
Изградбата на пречистителната станица крај реката Вардар ќе чини 9,6 милиони евра што ги обезбедуваат владите на Швајцарија, Македонија и Грција.
Прилепска пиварница прославува 90 години постоење на пазарот и изградена препознатливост на брендовите. Овој значаен јубилеј ќе биде одбележан со активности во текот на целата година.
Национална банка на Грција (НБГ), која е сопственик на Finansbank во Турција, ја купи Кристалната кула во Истанбул за 303 милиони долари, пишува весникот Хуријет.
По успешниот почеток на домашниот пазар следеше воведувње на сајтот во Бугарија, а отсега тој е функционален и во Србија. Во следните неколку месеци веб сајтот ќе го обедини и пазарот во Албанија.
Планирано е да вработат најмалку 20 висококвалификувани кадри - програмери од Македонија. Компанијата е позната во ИКТ секторот во областа на сајбер безбедноста и форензичката анализа, а соработува со меѓународни компании како што се ИБМ и НАТО.
Во Србија, по жител годишно се трошат 55 литри млеко, 16 литри масло за јадење, 25-30 килограми шеќер и 60 килограми месо.
Станува збор за мало возило од кинеско производство. Масата му е 750 килограми, а максималната брзина е 75 километри на час.
Западна Македонија е регион што е своевидна локомотива за развој на стопанството во Македонија е главниот заклучок на тркалезната маса посветена на изработка на стратегија за економски развој на Западна Македонија
Стечајната управа на ски центарот Дурмитор распиша нов оглас за продажба на истоимениот хотел со земјиштето што му припаѓа и 13 бунгалови на Жабљак, по почетна цена од 2,8 милиони евра.
Намалување на цените има кај речиси сите групи на лекови, особено кај антинеопластици и имуномодулатори, лекови за висок крвен притисок, аналгетици, антибиотици, антимикробни лекови, седативи, антивирусни лекови, антиревматски и др.