четврток, 6 мај, 2021
Откако пред две недели во Плевен беше отворен втор продавница во градот од синџирот Лидл Бугарија, деновиве и жителите на Велико Трново ќе можат да купуваат од два објекта.
Новото глобално истражување за конкурентност на Светскиот економски форум покажа дека неколку држави од регионот ги подобрија своите рејтинзи.
Претприемништвото во малите претпријатија доживува експанзија во некои делови од регионов.
Зголеменото ДДВ нема да ги зголеми цените, уверуваат властите во Србија
Во Белене над 80% бил завршен атомски реактор, кој наместо да биде довршен целосно и да носи приходи, бил демонтиран и продаден на Русија, на хартија за 200 милиони евра, но досега се добиени 78 милиони евра, велат економски експерти во Бугарија.
Зголемен е бројот на туристи во Бугарија поради ниските цени во септември што ги нудат агенциите и хотелите. Новите цени го прават морето достапно и за луѓето со пониски доходи.
Фирми се почесто сакаат да им се плаќа во аванс или да ги добиваат парите веднаш откако ќе ја испорачаат стоката. Плаќање на одложено никој не го прифаќа, велат бизнимените во Бугарија. Главната причина за тоа е недостатокот на доверба поради кризата.
Влезот на Хрватска во еврозоната ќе донесе повеќе корист отколку штета, смета гувернерот на Народната банка на Хрватска, Борис Вујучиќ.
ТАВ има амбиција Александар Велики да го претвори регионален аеродром што ќе опслужува дури 4,3 милиони патници годишно.
Во Хрватска, секој вработен во реалниот сектор на својот грб носи 1,8 пензионери, службеници и невработени.
Дури 332 концесии за изградба на хидроелектрични централи издала албанската влада досега. Производните капацитети изнесуваат 1.450 мегавати, додека вредноста на нивните инвестиции достигнува над две милијарди евра.
Во Цеље од денеска до 14-ти овој месец се одржува Саемот за мало стопанство.
Српската влада донесе одлука да го зголеми ДДВ-то од 18% на 20%, додека на сите животни намирници задржана е ниската стапка од 8%.
Повеќе од еден милион туристи ја посетиле Романија во јули годинава, соопшти Националниот институт за статистика.
Девет од десет трговци во Солун се незадоволни од профитот од летните попусти.
Иако сите меѓународни институции веќе со години зборуваа дека Хрватска мора да ја зајакне економијата, пазарот и да понуди поатрактивен производ и да го зголеми извозот, Хрватска не ја искористи кризата и може да се каже дека е единствена во Европа која денес извезува помалку од 2007.
Бугарија се откажува од плановите за воведување на еврото.