Судската постапка што Русија ја покрена поради запирањето на проектот Белене може да доведе до банкрот на бугарската Национална електрична компанија (НЕК).
Осигурителната компанија Триглав односно ќерка компанијата Триглав Осигурување АД (поранешно Вардар Осигурување) мораше летово на македонската трговско-производствена фирма Матекс да и исплати 2,3 милиони евра оштета, камати и трошоци поврзани со тужбата поднесена од страна на Матекс.
Радован Јелашиќ не сака да го напушти местото генерален директор на Ерсте банка во Унгарија.
Унгарскиот Мол и официјално го зголеми својот удел во хрватската компанија Ина.
Ѓуро Ѓаковиќ Холдинг ја почна долгонајавуваната операција преземање на Ингра.
Србија очекува дека во првата половина на следната година ќе се најде стратешки партнер за железарата Смедерево, со цел фабриката да започна со производство.
Бранко Радујко, досегашниот генерален директор на Телеком Србија соопшти дека поднел барање до Надзорниот одбор да биде разрешен, а кариерата ќе ја продолжи во друга меѓународна корпорација која работи во Србија.
Бројот на невработени во Грција во вториот квартал од годинава достигна 1.169.000, што во однос на претходниот квартал има плус дополнителни 4,3% невработени во споредба со истиот период од минатата година.
Властите во Хрватска отворија даночна канцеларија за големите компании.
Се повеќе аукции се одржуваат во Хрватска поради неплаќање на кредитите. Најмногу се продаваат станови, куќи, ниви, деловен простор.
Откако пред две недели во Плевен беше отворен втор продавница во градот од синџирот Лидл Бугарија, деновиве и жителите на Велико Трново ќе можат да купуваат од два објекта.
Новото глобално истражување за конкурентност на Светскиот економски форум покажа дека неколку држави од регионот ги подобрија своите рејтинзи.
Претприемништвото во малите претпријатија доживува експанзија во некои делови од регионов.
Зголеменото ДДВ нема да ги зголеми цените, уверуваат властите во Србија
Во Белене над 80% бил завршен атомски реактор, кој наместо да биде довршен целосно и да носи приходи, бил демонтиран и продаден на Русија, на хартија за 200 милиони евра, но досега се добиени 78 милиони евра, велат економски експерти во Бугарија.
Зголемен е бројот на туристи во Бугарија поради ниските цени во септември што ги нудат агенциите и хотелите. Новите цени го прават морето достапно и за луѓето со пониски доходи.
Фирми се почесто сакаат да им се плаќа во аванс или да ги добиваат парите веднаш откако ќе ја испорачаат стоката. Плаќање на одложено никој не го прифаќа, велат бизнимените во Бугарија. Главната причина за тоа е недостатокот на доверба поради кризата.
Влезот на Хрватска во еврозоната ќе донесе повеќе корист отколку штета, смета гувернерот на Народната банка на Хрватска, Борис Вујучиќ.
ТАВ има амбиција Александар Велики да го претвори регионален аеродром што ќе опслужува дури 4,3 милиони патници годишно.
Во Хрватска, секој вработен во реалниот сектор на својот грб носи 1,8 пензионери, службеници и невработени.
Дури 332 концесии за изградба на хидроелектрични централи издала албанската влада досега. Производните капацитети изнесуваат 1.450 мегавати, додека вредноста на нивните инвестиции достигнува над две милијарди евра.
Во Цеље од денеска до 14-ти овој месец се одржува Саемот за мало стопанство.
Српската влада донесе одлука да го зголеми ДДВ-то од 18% на 20%, додека на сите животни намирници задржана е ниската стапка од 8%.
Повеќе од еден милион туристи ја посетиле Романија во јули годинава, соопшти Националниот институт за статистика.