Македонија

Долгоочекуваниот трговски центар Скопје Сити Мол свечено ги отвора вратите за своите посетители на 4 октомври 2012 г. Во текот на неколкуте дена по свеченото отвoрање ќе се реализираат разновидни активности наменети за сите посетители.
Во 2011 во споредба со 2010 година најголем раст во бројот на завршени станови има во Полошкиот статистички регион и во Југозападниот регион.
Меѓународната асоцијација на одгледувачи на тутун (ИТГА) на 14-ти септември 2012 година организира форум на тема ориентален тутун.
АД Електрани на Македонија се стекна со сертификат ISO 14001:2004.
Вип оператор во соработка со Самсунг, Еферио и ПСМ Фондација, го отворија новиот Предизвик за програмерите за создавање на нови иновативни апликации.
Во земјава во првите осум месеци од годинава се отвориле 6.000 нови фирми, а се затвориле 4.000 фирми.
Нема да се зголемува данокот на додадена вредност како што тоа го направија другите држави, дециден е првиот финансиер Зоран Ставрески.
Новиот инструмент задолжница не може да им помогне на фирмите со блокирани сметки, но министерот Ставрески најави дека многу скоро ќе излезат со решение како да се исчисти базата на податоци од фирмите кои не работат со години, а само фигурираат во регистарот.
Почна да функционира новиот инструмент задолжница. Во изминативе десетина дена издадени се две задолжници во вредност од 24 милиони денари или 390 илјади евра. Ова вчера го објавија министерот за финансии Зоран Ставрески и директорот на Централниот регистар, Ванчо Костадиновски.
Mинистерот за финансии Зоран Ставрески ја расчисти дилемата дека всушност тутунарите можат мирно да спијат, бидејќи земјава нема да се придржува до препораките.
На тендерот, кој го објави Акционерското друштво за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор, италијанската фирма ги победи останатите четири компании со тоа што понудила најниска цена за изградба на катната гаража од фантастични 4 милиони евра.
Запознавање со програмите, претставување на партнерските компании и можностите за вработување, тестирања за стипендии, наградни игри за попусти, презентации за родители и бесплатен автобуски и такси превоз за посетителите на Отворените денови.
Со цел да се запознаат со начинот на организираност, капацитетите и развојните можности на Одделите за кардиологија и кардиохирургија, медицински тим од 40 руски кардиолози ја посетија Клиничката болница Аџибадем Систина, како здравствена институтција која важи за еден од референтните кардио- центри во регионот.
Вип оператор, компаниите Самсунг, Еферио и Фондацијата Претприемачки сервис за млади (ПСМ) ќе објават конкурсот за вториот Вип Македонски предизвик за развој на локално применливи Android апликации.
ТАВ има амбиција Александар Велики да го претвори регионален аеродром што ќе опслужува дури 4,3 милиони патници годишно.
Халк банка отвори своја филијали и во Штип, со што бројката на експозитури на банката во земјава се искачија на 23 .
GetLokal е нов македонски веб-сајт со содржини генерирани од страна на потрошувачите, кој на посетителите им нуди препораки, слики и информации за местата за излегување, ресторани, продавници.
Процедурата за пријава, односно одјава на работници на определено време е поедноставена, но со ова недоволно се запознаени работодавците.
Руската компанија Солвеј, сопственик на рудникот за олово и цинк Саса кај Македонска Каменица, во овој рударски капацитет реализира нова инвестиција во висина од 1,5 милиони евра.
На традиционалната ранг-листа Топ 500 компании во централна Европа 2012 на ревизорско – консултантската куќа Дилоит за 2011 година, од Македонија повторно се најде само Окта.
Стопанската комора на Северозападна Македонија вчера презентираше предлог антикризни мерки кои, според нив, ќе придонесат кон зголемување на ликвидноста на компаниите и стимулирање на извозот.
На Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) во присуство на Министерот за образование и наука на Р. Македонија, Панче Кралев, претставници на повеќе образовни институции од Македонија, како и експерти за образование од Велика Британија и Канада, денес беше свечено отворена Училницата на 21-от век која воедно е и најголем СМАРТ едукативен центар во Јадранскиот регион.
Словенечката фабрика за акумулаторски батерии (ТАБ) Межица купи удел од 85% во македонската компанија Весна САП и сака да го прошири производството и во земјава.
Цените со Бонусот за лојалност се објавени на капијата и Тиквеш активно ја прибира Смедеревката од годинашниот род.