Остар неделен пад на цената на нафтата

41

Почетокот на март донесе остар пад на цената на нафтата на светските берзи.

Глобалната цена на нафтата падна за повеќе од 3 отсто минатата недела, бидејќи трговците стравуваат од слабеење на побарувачката бидејќи централните банки ги зголемуваат каматните стапки за да го забават економскиот раст и да ја ограничат инфлацијата.

Цената на барелот на лондонскиот пазар минатата недела се лизна за 3,5 отсто, на 82,78 долари, додека на американскиот пазар барелот падна за 3,7 отсто, на 76,68 долари.

Утрово брент се тргува по цена од 83,07 долари за барел, а WTI за 77,00 долари за барел.

Шефот на ФЕД се загрижи со изјавата за каматните стапки
По порастот една недела претходно, цените на нафтата беа под притисок минатата недела, бидејќи стана сè појасно дека американската централна банка ќе ги зголеми каматните стапки повеќе од очекуваното поради сѐ уште покачената инфлација.

А тоа значи дека побарувачката за нафта ќе ослаби бидејќи ќе се забави растот на најголемата светска економија и најголемиот потрошувач на нафта во светот.

Оваа загриженост ја предизвика претседателот на ФЕД, Џером Пауел, кој кон средината на минатата недела предупреди дека каматните стапки може да се зголемат повеќе и со побрзо темпо од очекуваното. Бидејќи инфлацијата е сè уште висока во другите западни економии, се очекува дека централните банки на тие земји, главно европските, ќе продолжат да ги зголемуваат каматните стапки.

Раст на кинескиот увоз
Цените се поддржани од проценката дека побарувачката од Кина, најголемиот увозник на нафта во светот, ќе се зголеми, бидејќи се очекува закрепнување на економијата. Увозот на нафта во Кина во првите два месеци од оваа година падна за 1,3 отсто во однос на истиот период минатата година, но забрзаниот увоз во февруари укажува на закрепнување на побарувачката по укинувањето на строгите мерки за коронавирусот.

Цените на нафтата во последните месеци се движат во релативно тесен опсег, додека во однос на почетокот на годината моментално се во минус.