понеделник, 8 август, 2022

Македонија

На традиционалната ранг-листа Топ 500 компании во централна Европа 2012 на ревизорско – консултантската куќа Дилоит за 2011 година, од Македонија повторно се најде само Окта.
Стопанската комора на Северозападна Македонија вчера презентираше предлог антикризни мерки кои, според нив, ќе придонесат кон зголемување на ликвидноста на компаниите и стимулирање на извозот.
На Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) во присуство на Министерот за образование и наука на Р. Македонија, Панче Кралев, претставници на повеќе образовни институции од Македонија, како и експерти за образование од Велика Британија и Канада, денес беше свечено отворена Училницата на 21-от век која воедно е и најголем СМАРТ едукативен центар во Јадранскиот регион.
Словенечката фабрика за акумулаторски батерии (ТАБ) Межица купи удел од 85% во македонската компанија Весна САП и сака да го прошири производството и во земјава.
Цените со Бонусот за лојалност се објавени на капијата и Тиквеш активно ја прибира Смедеревката од годинашниот род.
Dell Corporation го претстави Dell Force10 MXL на пазарот во Македонија – switch со високи перформанси и претставува првиот blade switch во индустријата со поддршка од 40 Gigabit Ethernet (GE).
Винарската визба Тиквеш ги информира лозарите дека откупот на грозјето ќе продолжи веднаш штом винарницата го добие сертификатот за верификација, што е во процедура.
Министерството за образование и наука ќе почне со изработка на национална стратегија со која на систематски начин и со конкретни мерки ќе се пристапи кон решавање на емиграцијата на високообразовниот и стручен кадар од Македонија.
Министерството за економија ја почна серијата посети на стопанките комори во Македонија чија цел е презентација на Рамковната програма за конкурентност и иновации - ЦИП на Европската унија преку која на македонските фирми годинава им се достапни за користење 460 милиони евра.
Уште 43 дена до почетокот на Глобалниот инвестициски самит за Македонија 2012
Индискиот милијардер Субрата Рој со купување на хотелот Славија во Охрид ја почна реализацијата на најавената инвестиција во Македонија, информираат од Агенцијата за странски инвестиции, од каде најавија и нови инвестиции во Технолошко индустриската зона во Скопје.
ОКТА, Македонски Телеком, Макпетрол, Лукоил, Витаминка, Гранит, Бетон, Арчелор Митал, Макстил, Алкалоид, ЕЛЕМ, ЕВН, МЕПСО, Фени Индустри, Орка Холдинг, Империјал Тобако, се меѓу рангираните на листата 200 најголеми и најуспешни компании во земјава.
Се забрзува постапката околу докапитализацијата на ЕЛЕМ.
Од 18 до 21 октомври 2012 г., во Охрид ќе биде одржан првиот инвестициски самит за Македонија, на кој се очекуваат учесници од сите континенти од различни бизнис сектори.
Владата одлучи да стартува инвестициски циклус во модернизација на железничката мрежа во земјата со цел зголемување на квалитетот на превозот на граѓаните, унапредување на можностите за остварување комуникација и поддршка на бизнис-заедницата во врска со транспортот на стоки
Потребни се 1,2 милијарди евра за ревитализација на постоечките и изградба на нови енергетски објекти, за енергетско поврзување со земјите од регионот, како и за целосно спроведување на останатите мерки, активности и задачи содржани во Програмата за реализација на Стратегијата за развој на енергетиката
Во Гевгелија по шести пат ќе се одржи манифестацијата на традиционално готвење слатко од зрели смокви Смоквијада 2012.
ЕЛЕМ и консултантската куќа Ациона инженериа од Шпанија, во конзорциум со АВЦ консалтинг од Македонија потпишаа договор за проектирање и надзор на проектот Луково поле.
Скопски Легури е прва компанија во поранешна Железарница која на 9 август доби А дозвола за усогласување со оперативен план.
НЛБ Тутунска банка ја прошири деловната мрежа со нова експозитура на бул. Климент Охридски број 30.
Од 1 септември стартува задолжницата како нов инструмент што го воведува државата. Со овој инструмент приватните компании ќе може да ги наплаќаат побарувањата во должничко-доверителските односи.
Кланицата за живинско месо на компанијата АБС Пилко, од вчера повторно е во функција.
Стопанска банка - Скопје објави дека во првата половина од годинава забележала раст на нето-добивката од 68 отсто во износ од 383,6 милиони денари, односно 6,2 милиони евра.