четврток, 24 јуни, 2021

Новости

Во првите шест месеци годинава, во Европа се изградени 2,4 милиони метри квадратни трговски центри, стои во анализата на меѓународната компанија за недвижнини Cushman & Wakefield. Се градат уште 4,5 милиони метри квадратни шопинг центри кои ќе бидат отворени до крајот на годинава.
Директните странски инвестиции во Хрватска се на најниско ниво во последните 16 години. Според податоците на Хрватската народна банка (ХНБ), во првите шест месеци од годинава изнесувале само 154 милиони евра. Овој износ е скоро ништо во однос на рекордните 4,2 милијарди евра странски инвестиции забележани во 2008 година.
Минатиот четврток тргувањето со акциите на Гугл на берзата во Њујорк предизвикала огромен хаос кај берзанските работници. Тргувањето со акциите било прекинато на два часа, по објавените разочарувачки податоци за вредноста на Гугл во последните три месеци.
Александар Ѓорѓиев, владиниот портпарол изјави дека Македонија ја усвоила Стратегијата за иновации 2012 - 2020, со чија што помош ќе добиеме поквалитетен бизнис во нашата држава
Оптимизација, профитабилност, фокусираност и раст се стратешките цели на Меркатор група за периодот 2013 – 2016 година. Надзорниот одбор на словенечкиот трговски ланец Меркатор ја потврди новата среднорочна економска стратегија со која групата ќе се фокусира на пет главни пазари.
Просечниот Бугар не може да подига поголеми кредити, затоа што тоа лесно може да му создаде финансиски проблеми. Ова е дел од заклучоците на истражувањето спроведено врз 1.000 луѓе за оцена на нивниот личен кредитен рејтинг што го спроведе кредитната консултантска куќа Кредит центар.
Dell ја заврши својата долго очекувана аквизиција за купување на водечкиот пакет на акции на ИТ гигантот Quest Software. Со аквизицијата Dell успеа да го окрупни својот капитал на повеќе од 10 милијарди долари.
Финската компанија Nokia, до неодамна најголемиот произведувач на мобилни телефони во светот, извести дека во третото тримесечје бележи загуба од 969 милиони евра.
Содржините ќе се наплаќаат преку претплатата за таблети и преку интернет, а избраните содржини ќе бидат објавувани бесплатно на The Daily Beast, блогот на Newsweek со повеќе од 15 милиони посетители месечно, кој бележи раст од 70% последнава година.
Земјите на Европската Унија размислуваат во рамките на Европската централна банка ( ЕЦБ ), да формираат посебно тело кое би ги отстранило постојните правните препреки, со тоа што би се овозможило во банкарската унија да се вклучат и земјите кои се наоѓаат надвор од еврозоната.
Јапонскиот џин Сони ги објави своите планови за реструктуирање кои предвидуваат затворање на нивната фабрика за производство на објективи за апарати за сликање, мобилни телефони и веб камери. Ваквиот потег ќе значи отпуштање на над 2.000 работници.
Amazon.com планира привремено да вработи уште 50.000 луѓе, со цел празничниот шопинг да мине во најдобар ред.
Според Michele McQuaid, светскиот лидер во позитивна психолошка интервенција, доколку чувствувате дека не сте доволно ценети, доколку не сте доволно инспирирани, доколку се чувствувате осамено и мизерно на вашето работно место – не сте единствени...
Кој вели дека мудроста не доаѓа со годините?
Рејтингот на МПС се намали за две нивоа и сега е на Ба2, рејтинг кој не препорачува вложувања. Ваквиот став на Moody се оправдува со неможноста на банката да ги пласира средствата на пазарот на капитал поради моментално слабите врски со светскиот пазар на капитал.
Под влијание на тешката економска и финансиска криза, во повеќето европски земји се забележува зголемување на стапките на инфлација.
Естонија е една од ретките земји коишто кризата едвај и да ја допре. Со висок бруто домашен производ (БДП) од 8%, Естонија на прв поглед е земја каква што само би посакале, но изгледа дека нешто не е како што треба.
Турските градови и музеи освоија награди во 15 категории на World Travel Awards 2012, што потврдува дека оваа земја е на врвот на европскиот туризам.
Според последните информации, огласувањето во медиумите на кандидатите за претседател на најмоќната држава во светот веќе неколку дена ја надминува проектираната цена од 700 милиони долари и денес изнесува нешто над 800 милиони долари.
На дводневниот самит на Европската Унија кој денес ќе се оддржи во Брисел, шефовите на земјите членки меѓу другото ќе расправаат и за најголемиот проблем кој ја тресе цела Европа, а тоа е дали и како ЕУ може да спречи избивање на криза
Цената на превоз со такси возило не би смеела да надмине едно евро по поминат километар, заклучија словенечките таксисти здружени во Занаетчиско – претприемничката комора на Словенија.
Американската компанија Netflix одлучи повеќе да не го ограничува времето за одмор на своите вработени...
Според неофицијални информации, само во последната година 100.000 Британци ги затвориле своите сметки во една од петте најголеми банки во Велика Британија.
Со измените во Законот за трговски друштва, од денес, во рок од 24 часа, за само 80 денари (10 куни), може да се отвори мала фирма во Хрватска. Со почетен капитал од 1,3 евра и намалени основачки трошоци до 100 евра, може да се основа трговско друштво со ограничена одговорност (д.о.о.).