недела, 5 јули, 2020

Бизнис едукација

На разговор за работа сите сакаме да оставиме добар впечаток, но сеедно се плашиме како сето тоа ќе испадне, а најмногу не плашат прашањата што би можеле да ни ги постават. Еве неколку клучни работи што би требало да ги имате на ум пред интервју за работа.
Зошто некои луѓе успеваат да ги постигнат своите цели, а други не? Психолозите сметаат дека успешните луѓе успеваат да ги пребродат петте препреки кои во многу случаи се гаранција за неуспех. Ова се главните пречки за успех што треба да ги совладате:
Постојат неколку класични грешки што ги прават младите претприемачи кога започнуваат сопствен бизнис. Избегнете ги тие грешки и заштедете пари и време.
Економската криза притиска на многу различни нивоа. Од една страна имате потреба за купување на итни, потребни или посакувани работи, па се соочувате со ограниченост на средства. Од друга страна, пак, сите имаме сметки за плаќање на кои сме навикнати, но секој месец се повеќе ни тежат.
И луѓето без работно искуство некогаш мораат да напишат своја биографија. А што да стават во неа? Прво, не треба да се претерува со информации, се треба да стои напишано кратко и јасно. Цели реченици се користат само при пишување на молба и резиме на биографијата, а не во самата биографија.
Конкуренцијата е голема, на угостителскиот пазар остануваат само најупорните и најдобрите. Во што се крие „тајната“ на нивниот успех?
Кога еден човек ќе се сретне со деловен неуспех, кога ќе изгуби пари или ќе добие отказ, не му е лесно да ги погледне семејството, пријателите, односно себе во огледало.
Таа е американски синоним за успех. Освен што владее со медиумскиот простор, таа е и претприемачка, водителка на talk show, продуцентка, а поголем дел од светот ја смета за еден од најголемите хуманитарци.
Ако сте работеле во тим, односно во група со повеќе поединци, тогаш знаете дека тоа не е лесно. За добар и функционален тим потребно е да се изберат вистинските, тимски играчи, кои се подготвени на компромис и кои ќе можат заеднички да ги сработат задачите.
Ако сте инвеститор, овие девет правила секогаш треба да ги имате на ум. Интернет порталот The Motley Fool, кој е наменет за инвеститорите и сите оние кои би сакале да се занимаваат со тоа, објави девет правила кои секогаш треба да се земат в предвид. Тие се следниве:
Ви претставуваме листа на некои од глаголите кои сугерираат дека сте активен, креативен и способен кандидат. Размислете добро за Вашите квалитети и самостојно одберете ги зборовите кои најдобро ги опишуваат Вашите достигнувања.
Повеќето успешни луѓе велат дека вистинскиот начин на соочување со критиките многу влијаел на нивниот напредок во кариерата. Иако негативните коментари на извршената работа и вложениот труд никому не му се мили, треба да научиме како од нив да извлечеме корист.
Неколку мудри мисли од познати светски бизнисмени и лидери.
Инвеститорите имаат слушнато многу идеи, оптимистички и песимистички прогнози и бизнис - модели кои можат, ама и не мораат да бидат успешни. Затоа и знаат да препознаат вистинска деловна можност. Но и обична лага...
Сите ги имаме на располагање истите 24 часа. Меѓутоа, зошто има толкави разлики помеѓу луѓето, зошто некои се повеќе ефективни од нас секој ден?
Наместо да го пренатрупате мозокот со секојдневни неважни новости, користете ги само оние информации кои подоцна можат да ви бидат корисни.
Присвојувањето на вашите идеи од колегите или претпоставените е исклучително непријатно и нечесно, но има начини да се справите со ситуацијата. Еве неколку совети што можете да сторите доколку се најдете во ситуација да бидете “ограбени” на работното место.
Многу зделки се склучуваат попатно, со некое одлично јадење. Еве седум правила како да ги усовршите деловните ручеци.
Кои се седумте смртни гревови на кои треба да внимавате во текот на бизнис состаноците и неколку совети како да се спасите од нив.
Основачот на компанијата Microsoft и најбогатиот Американец, Бил Гејтс, во текот на својот говор што го одржал во едно средно училиште, изнел 11 правила што се многу важни во животот, а не можат да се научат во училиште.
Вложувајте во обуки, менторство, коучинг... инвестицијата се враќа повеќекратно! Всушност, таа инвестиција ќе ви овозможи да опстанете, долгорочно и нема многу избор. Дали вложувате во нови компјутери или работите на оние од пред десет години? А како да работат вработените со истите вештини, без можности за надградба?
За да може да постигнете рамномерен и брз раст на вашиот бизнис, потребно е операциите да се развиваат во чекор со бизнисот. Токму затоа, неопходно е да имате план во кој детално ќе ги опишете вашите операции и процеси.
Привлечен излог и соодветна локација се од клучно значење во малопродажбата, но атрактивнитe локации и простори тешко се наоѓаат и чинат многу. Ако на ова ја додадеме тешката економска состојба, ќе видиме како многу луѓе од малопродажбата делат заеднички простории со цел да заштедат и да го изградат својот бизнис.
Прочитајте пет корисни совети што ќе ви помогнат да издејствувате побрза наплата.