Бизнис едукација

Со лошите манири, деловните луѓе можат да остават лош впечаток на соработниците, колегите и партнерите, а со тоа можат да си го загрозат бизнисот. Токму затоа денес бонтонот е неопходен во деловниот свет.
Сите добро ги знаеме најуспешните претприемачи на нашето време. Сите овие имаа само по дваесетина години кога ги основаа најуспешните компании на денешница. Ако се прашувате во што е тајната, дознајте подолу!
Како да им покажете на вашите вработени дека се грижите за нив? Слободно упатете им некој убав збор. Истражувањата покажуваат дека комплиментите влијаат на ефикасноста на работењето.
Ако не сте доживеале неуспех, тогаш не сте ги тестирале границите до каде можете да одите. Ако навистина сте претприемач, по природа сте човек што ризикува и треба да се очекуваат грешки.
Да го оценувате само доброто е лесно, сите сакаат комплименти. Но, како да постапите кога е неопходна критика?
Има некои работи кои подобро е да останат некажани на работното место. Ако сакате да си ја зачувате добрата репутација, внимавајте што и пред кого зборувате.
Што треба еден успешен претприемач да поседува? Дали сте вие еден од тие? Одговорот подолу!
Бизнис Инфо ги издвојува 6-те клучни работи што треба да ги знаете за да ја преживеете првата година во бизнисот. Дознајте кои се тие и направете ги!
Дознајте кои се најлошите и најчестите грешки што луѓето ги прават во професионалната комуникација, во канцеларијата и за време на деловните состаноци.
Бизнис Инфо е секогаш тука да ви даде совет и правилно да го насочи вашиот претприемачки ум. Подолу ќе најдете 10 мудри совети од 10 успешни луѓе. Читајте и учете!
Или ќе управувате со своето време или тоа ќе управува со вас. Тоа е лична одлука. Еден од најдобрите начини повторно да воспоставите контрола над времето е да научите да кажете “не”.
Дали сте подготвени за сопствен бизнис? Бизнис Инфо ви го дава одговорот во продолжение.
Дан Валдшмит е говорник, писател, стратег. Тој “војува” со конвенционални бизнис стратегии. Wall Street Journal неговиот блог го стави меѓу топ 7 блогови за продажба.
Ако размислувате за проширување, промоција или подобра конекција со клиентите, тогаш ви треба добра комуникација. Многу луѓе често ги поистоветуваат поимите маркетинг и ПР, како да се иста работа. Но, не сè.
Една работа е да се има мал бизнис на страна. Сосема е поинаку кога треба да се вложи многу, да се скокне со двете нозе во непознатото.
Имате сопствен бизнис или сте менаџер на одговорна позиција во голема компанија? Знаете дека сам не можете да постигнете ништо. Ви треба помош од други луѓе, исто како што ним им е потребна вашата помош.
Работата често пати е пропратена со стрес и недоразбирање, а несогласувањата меѓу бизнис партнерите лесно можат да ја загрозат. За да ги закопате секирите, Noobpreneur нуди осум совети за смирување на затегнатите односи меѓу бизнис партнерите.
Проблемот на многу организации и компании е што не ги разликуваат добрите од лоши лидери, а за почеток е важно да се сфати дека лицето што е на позиција лидер не значи дека заслужува тоа и да биде.
На разговор за работа сите сакаме да оставиме добар впечаток, но сеедно се плашиме како сето тоа ќе испадне, а најмногу не плашат прашањата што би можеле да ни ги постават. Еве неколку клучни работи што би требало да ги имате на ум пред интервју за работа.
Зошто некои луѓе успеваат да ги постигнат своите цели, а други не? Психолозите сметаат дека успешните луѓе успеваат да ги пребродат петте препреки кои во многу случаи се гаранција за неуспех. Ова се главните пречки за успех што треба да ги совладате:
Постојат неколку класични грешки што ги прават младите претприемачи кога започнуваат сопствен бизнис. Избегнете ги тие грешки и заштедете пари и време.
Економската криза притиска на многу различни нивоа. Од една страна имате потреба за купување на итни, потребни или посакувани работи, па се соочувате со ограниченост на средства. Од друга страна, пак, сите имаме сметки за плаќање на кои сме навикнати, но секој месец се повеќе ни тежат.
И луѓето без работно искуство некогаш мораат да напишат своја биографија. А што да стават во неа? Прво, не треба да се претерува со информации, се треба да стои напишано кратко и јасно. Цели реченици се користат само при пишување на молба и резиме на биографијата, а не во самата биографија.
Конкуренцијата е голема, на угостителскиот пазар остануваат само најупорните и најдобрите. Во што се крие „тајната“ на нивниот успех?