Бизнис едукација

Бизнис Инфо е секогаш тука со корисни совети за вас. Прочитајте, дознајте нешто ново и навреме применете го!
Хрватската филијала на познатиот светски маркетинг и комуникациски ланец JWT, Студио Маркетинг JWT, и оваа година направи прогноза на трендови што ќе влијаат на однесувањето на потрошувачите во 2013 година.
Ричард Брансон ја основа компанијата Virgin Group во 1970 година, кога имаше само 20 години. Тој е единствениот претприемач кој изгради осум различни компании од милијарда долари во осум различни индустрии и го направи тоа без никаква диплома за бизнис.
Да се остане мотивиран во бизнисот е уметност и наука. Мотивацијата започнува од умственото однесување, физичката кондиција, работната атмосфера, односот со вработените и клиентите, како и со атмосферата надвор од деловното опкружување.
Внимателно одберете ги боите што ќе ги користите како препознатлив знак за вашата компанија и вашите производи, затоа што влијаат врз перцепцијата на клиентите и потрошувачите.
Кога годината се приближува кон крајот, доаѓа најдоброто време за резимирање на годишното работење. Сега е вистинско време за донесување важни деловни одлуки и планови кои ќе го одбележат понатамошното работење на компанијата.
Доколку некогаш сте рекле дека не знаете да продавате, еве една новост за вас: сите сме продавачи и со продажба се занимаваме секој ден.
Еве неколку мали интересни совети како да го направите напорниот работен ден позабавен, а со тоа и попродуктивен.
Кевин Даум, книжевник и еден од соработниците на порталот Inc. состави мала компилација корисни совети кои ќе ни помогнат да научиме како да останеме отворени за нови идеи. Првиот негов совет е дека вашата желба за учење мора секогаш да биде појака од желбата да бидете во право.
Кои се седумте квалитети што ги поседуваат најсмелите претприемачи? Одговорот во продолжение.
Пред да почне забавата, не заборавајте дека колегите ќе ве помнат по вашето однесување не само следниот ден, туку секој ден следната година.
Иако повеќето работодавци веруваат дека талентираните работници се задоволни со својата положба во компанијата, истражувањето што го спроведе Форбс покажа дека преку 30% од вработените веруваат дека следната година ќе работат на друго место.
Според истражувањата на Carnegie Institute of Technology, 85% од вашиот финансиски успех се должи на вештините на “човечкиот инженеринг”, односно вашиот карактер, способноста за комуникација и лидерство.
Во светот на бизнисот, вистинските зборови во вистинскиот момент можат да изградат мостови помеѓу луѓето.
Бизнис Инфо ви дава неколку совети како да бидете ефективни и да го одржите потребниот баланс на работното место.
Пронаоѓањето на вистинскиот бизнис партнер е еден од најбитните чекори во градењето на бизнисот. Тој или таа треба да ја дели вашата страст, но и да ги дополнува вашите слабости. Еве што треба да имате заедничко со вашиот бизнис партнер.
Можете да завршите некаков курс, да совладате некоја нова техничка вештина, да сте експерт за C++, но тоа не значи дека така полесно ќе најдете работа следната година, која ќе биде тешка година. Следната година најмногу кадри ќе се бараат во ИТ индустријата, но ќе се бара многу повеќе од техничка и програмерска подготвеност.
За да можете ефикасно да го промовирате својот бизнис и подобро да им служите на клиентите, треба да се изборите за авторитет во вашата бизнис индустрија. За таа цел ќе ви треба постојана едукација и доза на ризик.
Барате нова работа? Ако сте сметководител, програмер или аналитичар на пазари, има големи шанси да ја најдете следната година. Овие три професии ќе бидат најбараните професии во 2013 година.
Безвременските мудри мисли на Буда секогаш даваат сила и поттик за нови предизвици. Затоа најдете малку време за да го збогатите вашето размислување за битните нешта во животот. Обидете се да ја извлечете поуката и да ја примените.
Следната година работодавците ќе внимаваат на секој денар потрошен на вработените, а ќе бараат од работниците да покажат повеќе вештини и подобри резултати.
Дали станува збор за добра HR стратегија или само добра смисла за хумор, проценете сами. И, ако имате соодветен одговор на некое од овие 10 прашања, слободно споделете го со нас.
Сите ја знаеме поговорката “Клиентот е секогаш во право”. Но, дали е тоа баш така?
Мудрост никогаш доволно. Затоа Бизнинс Инфо е тука да сподели со вас уште една порција моќни зборови посветени на успехот. Овој пат ќе го цитираме Зиг Зиглар, ветаран од Втората Светска војна и успешен менаџер за продажба во неколку компании. Почина на 28 ноември 2012. Имаше 86 години.