недела, 5 јули, 2020
Повеќето успешни луѓе велат дека вистинскиот начин на соочување со критиките многу влијаел на нивниот напредок во кариерата. Иако негативните коментари на извршената работа и вложениот труд никому не му се мили, треба да научиме како од нив да извлечеме корист.
Неколку мудри мисли од познати светски бизнисмени и лидери.
Инвеститорите имаат слушнато многу идеи, оптимистички и песимистички прогнози и бизнис - модели кои можат, ама и не мораат да бидат успешни. Затоа и знаат да препознаат вистинска деловна можност. Но и обична лага...
Сите ги имаме на располагање истите 24 часа. Меѓутоа, зошто има толкави разлики помеѓу луѓето, зошто некои се повеќе ефективни од нас секој ден?
Наместо да го пренатрупате мозокот со секојдневни неважни новости, користете ги само оние информации кои подоцна можат да ви бидат корисни.
Присвојувањето на вашите идеи од колегите или претпоставените е исклучително непријатно и нечесно, но има начини да се справите со ситуацијата. Еве неколку совети што можете да сторите доколку се најдете во ситуација да бидете “ограбени” на работното место.
Многу зделки се склучуваат попатно, со некое одлично јадење. Еве седум правила како да ги усовршите деловните ручеци.
Кои се седумте смртни гревови на кои треба да внимавате во текот на бизнис состаноците и неколку совети како да се спасите од нив.
Основачот на компанијата Microsoft и најбогатиот Американец, Бил Гејтс, во текот на својот говор што го одржал во едно средно училиште, изнел 11 правила што се многу важни во животот, а не можат да се научат во училиште.
Вложувајте во обуки, менторство, коучинг... инвестицијата се враќа повеќекратно! Всушност, таа инвестиција ќе ви овозможи да опстанете, долгорочно и нема многу избор. Дали вложувате во нови компјутери или работите на оние од пред десет години? А како да работат вработените со истите вештини, без можности за надградба?
За да може да постигнете рамномерен и брз раст на вашиот бизнис, потребно е операциите да се развиваат во чекор со бизнисот. Токму затоа, неопходно е да имате план во кој детално ќе ги опишете вашите операции и процеси.
Привлечен излог и соодветна локација се од клучно значење во малопродажбата, но атрактивнитe локации и простори тешко се наоѓаат и чинат многу. Ако на ова ја додадеме тешката економска состојба, ќе видиме како многу луѓе од малопродажбата делат заеднички простории со цел да заштедат и да го изградат својот бизнис.
Прочитајте пет корисни совети што ќе ви помогнат да издејствувате побрза наплата.