среда, 5 октомври, 2022
Министерот за финансии и економија, Млаѓан Динкиќ, се сретна со потпретседателот на кинеската Ексим банка Лиу Лианг, од кој, во име на Владата на Србија, побара долгорочен кредит од 850 милиони евра.
Агрокор планира да издаде обврзници во износ од 475 милиони евра, за целите на рефинансирање на постоечките долгови. За таа цел Агрокор ги избрала БНП Парибас, ЈП Морган и Уникредит.
Турција се откажала од учество во проектот за брз пат Русе-Свиленград. Ова го објави министерот за регионален развој и јавни работи Лилјана Павлова.
До 2015 во Европа може да се отворат до 700.000 слободни работни места во сферата на информациските и телекомуникациските технологии, а во Бугарија се уште половина од населението никогаш не корист интернет.
Бугарската економија покажува знаци на стабилизација и тенденцијата кон закрепнување. Ова го покажа 14-тото издание на годишната листа Топ 100 на Бугарската трговско-индустриска комора.
Словенците се разгневени и збунети. Нивниот премиер е обвинуван за корупција, невработеноста е висока, банките во земјата се на работ на банкрот и претстојат серија болни структурни реформи.
Француската банкарска групација Креди Агрикол најверојатно ќе ја продаде својата грчка филијала Емпорики за едно евро.
Хрватскиот Агрокор инвестирал во Србија 450 милиони евра во изминатите 10 години
Владата на Србија е подготвена да го продаде Телекомот за 2,5 милијарди евра.
Кинеската компанија BYD (Build Your Dreams) ја разгледува можноста да прави електрични автобуси во Бугарија
Од 4 до 6 октомври годинава во Истанбул, Турција, ќе се одржи Меѓународниот саем на машини за обработка на метал, МАКТЕК ЕУРАСИА 2012.
Петтиот по ред Викенд медиа фестивал, најголем регионален фестивал за комуникации, се одржува во просториите на старата Фабрика за тутун во Ровињ, Хрватска.
Финансискиот директор на Фиат автомобили Србија, Џери Кларк изјави дека очекува извозот на автомобилот Фиат 500L на амeриканскиот пазар да се најде од февруари 2013 година.
По влегувањето на Хрватска во Европската Унија, земјата ќе стане поинтересна за инвеститорите.
Полската осигурителна компанија ПЗУ детално ќе ја разгледа можноста да купи удел во хрватската Кроација осигурување.
До крајот на 2013 година во Бугарија ќе има над 4.000 зони за слободен интернет пристап
Грчките фирми се преселуваат во Бугарија, затоа што им е поевтино.
Еднодневна работилница на тема „Стремеж кон регионалната платформа за управување со BFC SЕЕ етикетата”, се одржа во хотелот Интернационал, во Загреб, Р. Хрватска.
Од фабриката во Крагуевац излезе новиот модел на Фиат 500L, со најава дека оваа година Србија од неговиот извоз ќе оствари профит од 450 милиони евра.
Хрватска и европската инвестициска банка ЕЦБ потпишаа договор за заем од 100 милиони евра кои се наменети за малите и средните претпријатија.
Судската постапка што Русија ја покрена поради запирањето на проектот Белене може да доведе до банкрот на бугарската Национална електрична компанија (НЕК).
Осигурителната компанија Триглав односно ќерка компанијата Триглав Осигурување АД (поранешно Вардар Осигурување) мораше летово на македонската трговско-производствена фирма Матекс да и исплати 2,3 милиони евра оштета, камати и трошоци поврзани со тужбата поднесена од страна на Матекс.
Радован Јелашиќ не сака да го напушти местото генерален директор на Ерсте банка во Унгарија.
Унгарскиот Мол и официјално го зголеми својот удел во хрватската компанија Ина.